Visit Jæren https://xn--visitjren-l3a.com Velkommen til - Randaberg - Stavanger - Sandnes - Sola - Klepp - Time - Hå - Gjesdal Sun, 30 Mar 2025 09:51:03 +0000 nb-NO hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7.2 https://xn--visitjren-l3a.com/wp-content/uploads/2025/01/cropped-MASTER-logo4-1-32x32.png Visit Jæren https://xn--visitjren-l3a.com 32 32 Et naturlig uteliv! 7 steder å sove ute på Jæren https://xn--visitjren-l3a.com/2025/03/23/sove-ute-pa-jaeren/ Sun, 23 Mar 2025 07:25:00 +0000 https://xn--visitjren-l3a.com/?p=2457 Ser du etter et sted å sove ute på Jæren, fra Randaberg og Stavanger til Gjesdal og Hå, da er du kommet til rett sted. Listen tar også med toaletter i nærheten. For når en først skal sove ute, enten det er i hengekøye, telt, lavvo eller i gapahuk kan jo det være greit å ha ikke så langt unna. Er det ikke det, er det greit å huske på å gjøre som katten. Grave ned det du måtte etterlate deg av papir og annet, så ikke andre tråkker i det. Enkelte turområder og rasteplasser bærer dessverre preg av at en må minne folk på dette….

1. Randaberg: Vistneset

Adresse: Vistnesveien 148, 4070 Randaberg. Parkering ved Vistnestunet museum.

Stor gapahuk med innsyn noe skjermet fra stien rett ved, har grue og vedkasse. Se bildeserie til slutt i saken. Fint teltområde, og også trær til hengekøyer få meter fra gapahuk. Utsikt til sjøen. Her beiter det også sauer. 5 minutter maks å gå fra parkeringen. En kort spasertur unna gapahuken finner du også dagsturhytta Vistneshyttå i Randaberg. Den kan en ikke overnatte i.

Toalett: Toalett 20 meter unna.

2. Sola: Ølberg camping

Adresse: Ølberg Havneveg 93, 4053 Ræge.

Passer for deg med hengekøye eller telt, 20 meter fra sandstrand. Dette er en en sesongåpen camping fra mai ut august, så ikke gratis. Men så vidt vi vet eneste sted du kan sove ute så tett ved Jærstrendene. Ellers er det forbudt.

Toalett: På campingplassen.

3. Sandnes: Tengesdalsvatnet

Google maps-lenke: Tengesdalsvatnet parkering, Høleveien, 4308 Sandnes.

Passer fint for telt og veldig godt for hengekøye. Du trenger bare å gå 50 meter før du kan slå opp teltet. Bålplass.

Toalett: På parkeringen.

4. Sandnes: Gramstad

Google maps-lenke: Dalsnuten-parkeringen, Fjogstadveien, 4329 Sandnes. Dette er 10 minutter fra Sandnes sentrum.

Passer fint for telt og veldig godt for hengekøye. Bålplasser. De 5 gapahukene som er her, bestilles hos Sandnes kommune. Det er gratis. De ligger alle på et tun, og er tilpasset rullestolbrukere.

Toalett: Ved et hvitt hus ved parkeringsplassen. Overnatter du inne i skogen, er det et lite stykke å gå.

5. Sandnes: Alsvik

Adresse: Alsvik Natursenter, Alsvik, 4308 Sandnes.

Passer godt for telt, med 10 teltplasser. Skogen er ekstra fin for deg med hengekøye. Gapahuken er stor, til en skoleklasse, og ligger 100 meter fra parkeringen. Du kan også bestille gapahuk, grillanlegget og teltplass på forhånd hos Sandnes kommune. Det er gratis. På samme sted står også reglene for bruk.

Toalett: Enkelt toalettanlegg, tilrettelagt for rullestol. Merk: Vannet kan ikke drikkes før det kokes. Vi anbefaler derfor at eget vann medbringes.

6. Time: Melsvatnet

Adresse: Melsvatnet, Fv506 60, 4340 Bryne.

Passer for deg med telt, og ekstra fint for deg med hengekøye. Her er det både skog og hei. Jæren friluftsråd har mye fin info.

Toalett: Det er toalett på 2 av de 3 parkeringsplassene. Den østre og den søndre. Her er det også info om området.

Merk: Her er det også kommet dagsturhytte. Den kan du ikke overnatte i.

7. Gjesdal: Brekko

Fisking i Brekko
Fiskelykken kan testes ved Litla Foretjørn, eller du kan padle eller svømme.

Adresse:  Brekko, 4330 Ålgård. Ved parkeringen er også Frilager-stedet, der du f.eks må hente årene til kanoene. Kanoene ligger ved Litla Foretjørn. Stien er bred og grusete, så kan passe for rullestolbrukere og barnevogn.

Her er det ekstra fint for hengekøye. Det er ellers 3 gapahuker ved Litla Foretjørn, plass til 4-6 personer. Vedskjul og gruer. 1 større ved Store Foretjørn.

Toalett: Ved parkeringsplassen, cirka 10 minutter å gå.

Råd for å sove ute på Jæren

  • Sjekk Frilager i kommunen du skal være i. De leier ut både kano, telt, lavvo, sykler med mer. Det er ingen bestillingstid på kanoer da det er et aktivitetsted hvor kanoer ligger permanent hele sesongen. Det er bare andre «bestillingsting» som har 2 dager i forkant slik at de får tid å tørke, fikse, vaske utstyret før de leier det ut igjen.
  • Sjekk Jæren friluftsråd dersom du ønsker å overnatte i gapahuk ved Brekko, Oltedal og Vistneset. Det er gratis.
  • Husk at det er strengt forbudt å telte eller campe på og ved de store strendene på Jæren. Respektér det sårbare landskapet.
  • Dette er fricamping på Jæren på sitt beste. Telt, hengekøye eller bare sovepose og du er klar.
Annonse

Vil du ikke sove ute på Jæren?

Det er mange andre alternativer for deg som ikke er gira på å sove ute på Jæren sommer eller vinter.

Vi kan anbefale vår liste med campingplasser på Jæren som har flotte hytter å tilby.

Har du bobil eller campingvogn, sjekk vår liste over bobilparkering på Jæren.

Frister det mer med et fyr eller luksushotell? Da skal du sjekke vår liste over unike overnattinger på Jæren.

PS: Les deg opp. Allemannsretten er omfattende.

Bildeglimt fra Randaberg

Denne listen ble oppdatert 12. juli 2024.

]]>
Bobilparkering på Jæren: 12 steder fra strand til by https://xn--visitjren-l3a.com/2025/03/22/bobilparkering-pa-jaeren/ Sat, 22 Mar 2025 01:40:00 +0000 https://xn--visitjren-l3a.com/?p=2203 For deg som leter etter bobilparkering på Jæren, kan vi glede deg med at regionen kan by både på bobilparkering ved strand, i bysentrum og i havner, som på Sirevåg bobilparkering. Denne listen går fra sør til nord i Jæren-regionen. Fra Sirevåg i Hå til Stavanger er det rundt 60 kilometer. Langs denne strekningen er det mye å velge mellom for deg som ser etter et sted å parkere bobilen.

På bildet under ser du Borestranden i Klepp kommune der bobilparkeringen er rett ved. I denne listen har vi kun med én fricamping-mulighet, da det rett og slett ikke er så mange av dem.

Bobilparkering på Jæren Campingplasser på Jæren Borestranda
Borestranden i Klepp. Rett bak er det både campingplass for bobil, og også en god dagsparkeringsplass (06-24) med dusj og toalett.

1. Hå: Sirevåg bobilparkering

Hvor: Sirevåg havn

Pris: 200 kroner. For det får du en stor grusplass med strøm. Sanitæranlegget på kaia er en kjapp spasertur unna. Du kan tømme bobiltoalettet her. Det er også søppelkontainer

Sesong: I 2024 åpnet Hå kommune parkeringen 15. mars, og den vil trolig stenge for sesongen rundt 1.november.

Sirevåg. Her er det kort vei til krigsminner, du kan prøve fiskelykken eller ta turen til Ogna scene for en konsert.

2. Hå: Ogna camping (helårs)

Hvor: Nordsjøvegen 4061, 60 km sør for Stavanger, 20 km nord for Egersund.

Pris: 350 kroner for strøm og plass på asfalt. Tilgang til sanitæranlegget med toaletter. Merk at dusj koster 10 kroner for 5 minutter. Det er ellers stellerom, et lite kjøkken samt vaskemaskin og tørketrommel. Koster 60,- pr vask.

Sesong: Helårsåpent. Fra påsken 2023. Fredag 17.00 – 20.00. Lørdag og Søndag 11.00 – 16.00. Fra 20/6 – 15/8 åpent 09.00 – 22.00. Etter sesong åpent fredag-lørdag og søndag ut september. Ellers på året bør en ringe i forkant.

Ekstra jillt: Ligger ikke langt fra togstasjon og rett ved en av Norges fineste, hvite sandstrender. Se flere bilder fra campingen i vår liste om bobilparkering på Jæren tett på strand.

3. Hå: Brusand camping (helårs)

Bobilparkering på Jæren, dronefoto av Brusand camping.

Hvor: Nordsjøvegen 3763. Ikke langt fra Ogna camping.

Pris: Sist vi sjekket var det 260 uten strøm og 300 med. Ingen priser er oppgitt på nettsiden. Ta kontakt med kari@brusand-camping.no eller på mobil 936 25 823 for booking, pris eller andre forespørsler. Dusj kostet i 2021 15 kroner for 5 minutter. Det er også tilgang til kjøkken (stengt på natt) og tømming for kjemisk toalett.

Sesong: Helårscamping.

Wow-faktor: Ligger også rett ved en av landets fineste sandstrender på hele 5 kilometer – og du er også tett på togstasjonen, om du vil reise kollektivt en dag og to.

Greit å vite: Det er satt opp hekk, gjerder og andre fine måter å lage litt privatliv på mellom bobilplassene vi så. Merk at plass 11 er veldig fin med en liten terrasse med stort gjerde. Det er fordi at stien til strandporten går forbi her. Så har du ikke noe imot litt folkeliv, er denne plassen en liten godbit. Lekeplassen er også like ved. Så får du vurdere om det er bra eller ei når du ser etter bobilparkering på Jæren.

4. Time: Bryne sentrum

Hvor: Rett bak Time rådhus, Røyrvika 10, 4340 Bryne

GPS: 58.73643º N, 5.65374º Ø 58° 44′ 11.2″N, 5° 39′ 13.5″Ø

Pris: 100 kroner, betaling med Vipps til 564775. Mulighet for vann samt å kaste søppel. Det er ikke mulighet for strøm, dusj eller tømming av toalett. Dette gjøres ved Abobil-butikken på Bryne. Den ligger rett ved BilExtra og Biltema. Og Plantasjen, dersom du trenger dyremat eller blomster.

Sesong: I 2024 helger fra fredager 17.00 til mandager 07.00. Sommersesongen hver dag, fra 26.juni til 11.august.

Wow-faktor: Sentrum er rett ved, samt friluftsområdet Sandtangen og det fine Frøylandsvatnet. Her ligger for eksempel den flotte brua Midgardsormen, et frisbeegolf-anlegg og dagsturhytta i Klepp. El-sykkelutleie i og ved rådhuset.

5. Klepp: Skeie flyplass (helårs)

Hvor: Rett ved småflyplass-stripa Skeie er det mulig å stå med bobil. Fjell-vandring.net har en glimrende beskrivelse på hvordan du kommer til denne litt hemmelige parkeringen. Du ser nemlig ikke et skilt til den, før du står ved avkjørselen. For å komme til Skeie følg Rv44 fra Nærbø mot Bryne. Ta av til Nordsjøvegen 507 andre avkjørsel etter bru ved Njærheim. Følg veien videre i ca. 3,7 km. Du vil passere innkjørsel til Refsnesstranda. Fortsett videre og innkjørsel ned til parkeringsplass. Denne er like etter skogen på venstre side (grusvei) i krysset inn til Saltevegen 258. 

Pris: 260 kroner per døgn, vann og strøm 40 kroner ekstra. Skal du bare stå her noen timer, koster det 20 kroner for inntil 6 timer. Betaling på myntautomat eller Vipps. Det er kameraovervåkning. Området blir også overvåket visuelt.

Sesong: Helårs.

Wow-faktor: En av Jærens flotteste rullesteinstrender ligger her. Også mulig å gå langs kysten til andre spennende steder på Jæren, les mer på nettstedet Sandalsand.

Ikke så wow: Det står om priser, kameraovervåking og regler på tre språk. Ikke på noen skilt var det plass til ordet «velkommen». Det gjelder for øvrig flere aktører. Dette kan det godt jobbes litt med.

6. Klepp: Reve havn (helårs)

Hvor: Nordsjøvegen 525, Klepp. Ligger cirka 8 kilometer nord for Skeie-parkeringen.

Pris: 100 kroner per døgn for bobil. Innkjøring/kortidsparkering 35 kroner.

Sesong: Helårs.

Merk: Plass til en håndfull bobiler, dersom alle parkerer smart og med påbudt avstand. Ingen fasiliteter.

Wow-faktor: Tett på havet. Her trives proffe surfere, så du har super utsikt til bølger og mye vær!

7. Klepp: Bore strandcamping (helårs)

Hvor: Borestranda 199, 4352 Kleppe, 25 minutter fra Stavanger.

Pris: 350 kroner + strøm. Bestilling kun pr telefon +47 976 16 623. Inkludert i prisen er do, dusj og kjøkkenfasiliteter samt at du kan tømme bobiltoalett her. Vaskemaskin og tørketrommer med betalingspoletter.

Sesong: Helårscamping.

Wow-faktor: Borestranden er en lang sandstrand hvor det ofte holdes surfekurs på grunn av gode forhold. Så forvent både proffer og ferskinger her. Men det er god plass til alle på den flere kilometerlange sandstranda. En av de beste stedene for bobilparkering på Jæren, slik vi ser det.

8. Sola: Ølberg camping

Hvor: Ølberg havnevei, 4045 Tjelta.

Pris: 350 kroner uten strøm, 60 kroner for strøm. Dusj 20 kroner, vaskemaskin 50 kroner. De tar ikke bestilling på camping.

Sesong:  I 2024 fra 8. mai til 30. august.  Fra 15. juni til 15. august og i helgene er det døgnvakt. NAF-medlem? Da får du 10 prosent rabatt.

Wow-faktor: Ligger ved en familievennlig strand. Fine gåturer til andre strender rett ved, som Vigdel og Hellestø. Følg Kyststien-merking. Kiosk ved campingen.

9. Sandnes: NLM Gjenbruken

Hvor: Jærveien 107, 4318 Sandnes. Bobilparkeringen er flyttet fra Sandnes Havn (hvor de de lager ny vei)  til den gamle brannstasjonen i Sandnes. Her har NLM Gjenbruken laget ladepark og bobilparkering, og skal drifte denne. Du får tilgang til vann, toalett, ladepark og søppeltømming. Pris 250 kroner per døgn.

Sesong: Prøveperiode frem til 18. august 2024.

Wow-faktor: mulighet for gjenbrukskupp. Merk at Gjenbruken kun har åpent tirsdag, onsdag og torsdag i juli. Følg med på åpningstider og fristelser på Gjenbrukens Facebook-side, som oppdateres ofte.

10. Stavanger: Mosvangen camping (helårs)

Hvor: Stavanger camping – Mosvangen 15, Stavanger. Litt utenfor sentrum.

Pris: I 2023 er det 400 kroner, med strøm og sanitær.

Sesong: Helårs.

Ekstra jillt: Det kommunale, oppvarmede 25-meters helårs-utendørsbassenget Gamlingen ligger rett ved. Anlegget har også barnebasseng og plaskebasseng. Det er også 3 badstuer (1 felles, 1 for kvinner, 1 for menn) og trimrom. 90 kroner for voksne, men der er ulike rabatter. Små barn gratis. Det er også en søndagsåpen butikk rett ved.

11. Stavanger: Paradis – gåavstand til sentrum

Hvor: Paradis. Rett ved Strømsbrua samt Paradis togstasjon. Rundt 50 plasser der en kan stå i maks to døgn pluss 10 kortidsparkeringsplasser for inntil 5 timer. Åpnet 16. juli 2024.

Pris: Ikke helt fastsatt, men skal være lik Sandvigå i Bjergsted. Der koster det nå 30 kroner timen, mens døgnprisen er 250 kroner (1 døgn) 520 kroner (2 døgn) og 780 (3 døgn). Det vil være mulig å tømme søppel samt toaletter.

Sesong: Ikke oppgitt per nå. Dette blir uansett en midlertidig løsning, da Bane NOR skal bygge ut området. Det er derimot usikkert når.

Merk: Kjekk plassering med få minutters spasertur til Stavanger sentrum, og fin spasertur til den kule bydelen Storhaug med Tou Scene, puber og kafeer – og ikke minst badeplass og tursti i Godalen. Sjekk den og 4 andre barnevennlige badeplasser på vår liste. Også praktisk med nærhet til tog, som tar deg til jærstrendene på Ogna og Brusand. Til de andre jærstrendene må du ha bil.

12. Stavanger: Sandvigå – rett ved Gamle Stavanger

Hvor: Veritasveien 99, Sandvigå. Rett i nærheten av konserthuset og Gamle Stavanger. 6 plasser.

GPS: 58°58’39.8″N 5°43’14.7″E – denne kan være vanskelig å finne uten.

Pris: 30 kroner timen, mens døgnprisen er 260 kroner (1 døgn) 520 kroner (2 døgn) og 780 (3 døgn). Kun mulig å tømme søppel her. Maks tre døgn. Driftes av Stavanger parkering.  Easypark takstgruppe 57950.

Sesong: Midten av juni til trolig ut august. Kan være det nå er helårs.

Stavanger: Møllebukta nedlagt for overnatting!

Denne ble besluttet stengt for overnatting vinteren 2023. En kan selvsagt stå her som vanlig dagparkerende.

Hvor: Kiellandsstien 30, 4045 Hafrsfjord. Utsikt til Harfsfjorden og monumentet «Sverd i fjell».

Sesong: Parkeringsplassen er åpen hele året.

Merk: Flere kjekke ting å gjøre her, fra bading og grilling til tursti med prisbelønnet arkitetktur.

Stavanger kommune har laget en fin oversikt.

Bobilparkering på Jæren andre steder

Rennesøy og Finnøy var tidligere egne kommuner. Nå er de en del av Stavanger. Steder å stå her er blant annet Sokn Camping, Vikevåg Båtforening, Sjøberg Ferie og Øshusvik Båtforening. Fra alle disse fredelige plassene på øyene går det buss rett til sentrum rett i nærheten. Info finnes på Kolumbus.no, se rute 10.

Har du ikke vært på Jæren før? Da anbefaler vi at du leser vår liste med 11 grunner til å oppleve Jæren hele året!

Denne listen ble oppdatert 23. mars 2025.

]]>
Tur for alle! 10 steder med tilrettelagt friluftsliv på Jæren https://xn--visitjren-l3a.com/2025/03/20/tilrettelagt-friluftsliv-pa-jaeren/ Thu, 20 Mar 2025 04:43:18 +0000 https://327596-www.web.tornado-node.net/?p=43 Det gjøres en stor innsats fra flere for friluftsliv for alle på Jæren. Tilrettelagt utstyr som traller, kanoer og vogner kan gjøre en stor forskjell for funksjonsnedsatte. For mange er det også et problem med smale veier, for liten snuplass, ujevne underlag og for bratt stigning. Universell utforming er noe de fleste av oss vil få behov for før eller siden. Da er det bra at mange gjør et godt stykke arbeid i vår region. Med tilrettelagte uteområder i naturen og utstyr som sit-on-top kajakk, strandvogn, SUP-brett med sete og multivogn kan sjø, stier og strand nytes for funksjonsnedsatte.

Listen tar utgangspunkt i jobben Frilager, Jæren friluftsråd og flere kommuner har tilrettelagt med utstyr og universelt utformede uteområder for naturopplevelser for alle.

Tilrettelagt friluftsliv på Jæren, rullestolbruker på Solastranden.
Tilrettelagt frilufts- og badeliv på Solastranden. Solaordfører Janne Stangeland Rege med strandvogn.

1. Randaberg: Hålandsvatnet

Randaberg har laget en god oversikt over seks turer som er universelt utformet (pdf), som Randabergfjellet og Vistnestunet. Dette er en kommune som virkelig har laget detaljert info om tilrettelagt friluftsliv på Jæren.

Vi tar med informasjon om populære Hålandsvatnet, som ligger mest i Randaberg – men også bittelitt i Stavanger for de som er opptatt av slikt.

Hålandsvatnet: Fin og bred tursti på 7,9 kilometer, tar omlag 2 timer. Løs grus i enkelte partier, asfalt ved Friheim. 3 bratte partier. Stigningsgrad og anbefalt kjøreretning for rullestol finner du i PDF-en. Vatnet kan nå bades i. Det er egen rampe for å komme ned i vannet ved parkeringsplassen.

2. Stavanger: Speidermarka

Sett GPS på Krossbergveien, følg denne til du ser en parkeringsplass på høyre hånd. Gå eller ta rullestolen på stien over haugen til Speidermarka og Store Stokkavatn.

Speidermarka: I et eget rom i servicebygget finner du per 2024 en sit-on-top kajakk. Den har hjul, så du får den enkelt den til vatnet. Her kan du også leie standard-kanoer. Merk av kanonsesongen er fra 1. mai til 30. oktober hos Frilager.

Store Stokkavatn ved Speidermarka.

3. Sandnes: Gramstad

Gramstad er stedet du parkerer om du skal til Dalsnuten. Det er også et tilrettelagt naturområde med rullestoltilpassede gapahuker og toalett. På Gramstad kan du sove gratis i gapahukene. Bare bestill først.

Gramstad: Frilagers bod står ved parkeringsplassen ved Gramstadtunet. Årer og redningsvester i én del, og en multivogn for barn og unge som kan leies i fremre del. Den har hjul og fjelltrekksett, drag og hoftebelte. Kan brukes hele året.

4. Sandnes: Alsvik

Alsvik: Frilagers bod er rett over handikapparkeringen til Alsvik natursenter. Her er multivogn for barn og voksne, rullator og Berg-traller. Turområdet er også tilrettelagt for funksjonsnedsatte. Bestill teltplass, gapahuk og grillanlegg hos Sandnes kommune dersom dere skal overnatte.

Sandnes kommune har laget en oversikt over 11 nærturer som er godt tilrettelagt. Bruker du rullestol, rullator eller barnevogn er målet at turen skal egne seg for deg. Turene er opptil 5 kilometer. Sjekk vanskelighetsgraden før du drar, slik at du vet om turen er godt nok tilrettelagt for deg.

5. Sola: Ølberg

Sola kommune har mange flotte naturopplevelser og turmuligheter tilgjengelig. Det er lagt opp til flere ruter tilpasset ulike behov i Hålandsskogen, Ølbergskogen og Åsenløypa. De tre nevnte under har tilrettelagt utstyr til leie.

Ølberg: En strandvogn står i egen bod ved siden av servicebygget til Jæren friluftsråd. Denne gjør det lettere å komme seg ned til stranden. Den er svært familievennlig, og ligger rett ved den sommeråpne campingen som friluftsrådet drifter i sommermånedene.

6. Sola: Solastranden

tilrettelagt friluftsliv på Jæren, strandvogn i sjøen blir dradd av kvinne mens mann sitter i vogna.
På Solastranden er det lov å bruke en Hippocampe strandvogn for å komme seg fra stranden og ned i vannet. På bildet Anne Brit Sæther Hellestø fra Frilager og Øystein Dahle fra Jæren friluftsråd.

Solastranden: I 2024 ble det innvilget dispensasjon til at hippocampe strandvogn kan brukes på stranda. Disse finnes i servicebygget til Jæren friluftsråd på parkeringen til Sola Strand Hotel. Merk restriksjonene når du bruker denne, skal blant annet ikke brukes i sanddynene. Formålet er å bruke den til å komme ned til stranden og ut i vannet. Strandvogna har brede hjul og et komfortabelt sete. På Solastranden har Frilager også 2 strandrullatorer som Statsforvalteren godkjente for bruk samtidig som strandvognen i 2024.

Annonseplass

7. Sola: Tananger

Tananger: Frilagers bod står ved parkeringsplassen ved kommunekaien, mellom containerne til sjøspeiderne. Her er blant annet redningsvester og en multivogn.

8. Klepp: Frøylandsvatnet

Parkeringsplassen på Gunnarsberget er stedet for tur til Midgardsormen-brua og dagsturhytta Frøya.

Frøylandsvatnet: Rett ved parkeringsplassen finner du også en delt bod fra Frilager. Én del har el-sykler, el-vogn, rullatorer og tralle. I den andre er det årer og redningsvester til kanoer som ligger ute til utlån. Merk at kanonsesongen er fra 1. mai til 1. oktober.

Området inn til dagsturhytta og Midgardsormen er langs en bred og fin grussti. Det er gapahuker langs veien, og også benker utenfor dagsturhytta. Se flere bilder i listen med oversikt over alle dagsturhytter på Jæren og resten av Rogaland.

9. Time: Tilrettelagt friluftsliv på Jæren ved Melsvatnet

Melsvatnet er en populær badeplass, spesielt når det blåser som mest på jærstrendene. Hele året er det et yndet turområde. I 2024 kom også en dagsturhytte på plass. «Melsbu» har mange benker utenfor, med fin utsikt til vatnet. Det er vedovn i denne hytta som i alle andre. Bare husk å ta med fyrstikker og opptenningsbriketter.

tilrettelagt friluftsliv på Jæren, Melsbu dagsturhytte i regnvær en høstdag
Terskelfri adkomst til plattingen på dagsturhytta i Time kommune.

Det er hele tre parkeringsplasser her. Vestre del ved innkjøringen til skytebanen. 800 meter til Melsbu, grusvei og flatt.  Østre del, nærmest Ålgård. 900 meter til Melsbu, grusvei og ganske flat. Midt i, rundt 300 meter til Melsbu, grusvei og flatt.

Melsvatnet: Frilagers bod er ved den midterste parkeringsplassen, står ved siden av baderampen på Melsvatn. Her finner du SUP-brett med sete, rullator og en 2-hjulsykkel. HC-toalett er det også her. Melsvatnet er nesten 4 kilometer, 42 høydemeter og med et par kneiker som nok gjør den best egnet for motorisert rullestol.

10. Gjesdal: Brekko

Brekko er et område som brukes hele året. Enten du liker snø eller sommer, vil du trives her. Det har også Frilagers utstyrsbod tatt hensyn til.

Brekko: Boden står på baksiden av garasjebygget ved inngangen til turløypa. Trives du i snøen, kan du leie akebrett og multivognene her er både med og uten ski. Det er også mulig å bestille el-vogn til bruk i Brekko.

Langs vatnet er det også 3 gapahuker med maks plass til 18 personer totalt. Bestill gapahuker i Brekko hos Jæren friluftsråd. De har også ansvaret for gapahukene ved Vistnes i Randaberg og Oltedal. Begge har plass til en hel klasse.

Flere steder med tilrettelagt friluftsliv på Jæren

Frilagers nettside gir til en hver tid oversikt over eget tilrettelagt utstyr og spesifikasjoner. Her får du også oppgitt priser for leie av utstyr. Du kan også søke etter spesifikt utstyr eller hentested hos Frilager i alle åtte kommuner på Jæren fra Randaberg til Gjesdal samt Haugalandet, Dalane og Ryfylke.

Jæren friluftsråds nettside er også et bra sted for enda flere turtips, både om universell utforming og hvordan du best kan ta vare på naturen rundt deg.

Visit Jærens lister vil aldri gi en fullstendig oversikt over hvert enkelt tema. Da blir listene for lange og lite brukervennlige. Det gjør det også utfordrende å holde de oppdatert. Listene justeres derimot, så steder kan komme til og falle fra.

Denne listen ble sist oppdatert 26. desember 2024.

]]>
Besøk Stas&Fjas og 12 andre bruktbutikker på Jæren https://xn--visitjren-l3a.com/2025/03/19/bruktbutikker-pa-jaeren/ Wed, 19 Mar 2025 09:09:00 +0000 https://327596-www.web.tornado-node.net/?p=49 Vi gir deg en oversikt over et utvalg bruktbutikker på Jæren fra Stavanger til Vigrestad, inkludert store R:Elsk. Vi vet det vil føre til glede hos deg som liker et kupp og to. Gjenbruksbutikkene er fra 3200 m2 til bittesmå lokaler. Second hand er bra på mange vis. Det skader jo ikke miljøet at gamle ting gir andre ny glede.

bruktbutikker på jæren
Fretex på Sandnes har alltid et stort utvalg klær og sko. Interiør har de også.

Noen bruktbutikker ligger nært togstasjoner

I denne listen går vi fra nord til sør, fra Stavanger til Varhaug. Så plott inn adressene på Google maps, ta motorsykkelen, bobilen, el-sykkelen, bilen eller føttene om du er godt trent – og start jakten på godbitene! Flere av butikkene ligger også i grei gåavstand fra togstasjon, som for eksempel Fretex i Sandnes og begge butikkene på Bryne.

1. Stavanger: Stas og fjas gjenbruk

Hvor: Langgata 2, 4013 Stavanger. Rett ved Kanelsnurren, som har parkeringsplasser.

Hva: Her leier folk en stand og stiller ut tingene sine. Butikkeierne tar seg av salget. Det er plass til 60 utstillere, som kan selge klær & ting.

Åpningstider: Mandag og onsdag 16.00-20.00, fredag 12.00-18.00 og lørdag 11.00-16.00. Tirsdag, torsdag og søndag altså stengt!

Ekstra kjekt: Nytt konsept, der en gjerne kan finne det lille ekstra. Mange kupp innen både Figgjo og klær.

Merk: Følg med på Facebook, Instagram eller nettside for eventuelle endringer i åpningstiden. Eierne gjør dette ved siden av full jobb, så de kan bli justert.

Daisy fra Figgjo, en skatt du kan være heldig å finne i bruktbutikker på Jæren.
Daisy fra Figgjo er alltid ettertraktet, og kan finnes på bruktbutikker på Jæren.

2. Sandnes: R:Elsk

Hvor:  IVARs nye bruktkonsept R:Elsk har adresse Porsmyrveien 3 på Lura i Sandnes ikke langt fra kjøpesenteret Kvadrat. R:Elsk åpnet 28. august 2024.

Hva: 3200 kvadratmeter! Her kan du finne det meste. Fra interiør og dyreutstyr til barneleker, maling og verktøy.

Åpningstid: Fra 28. august mandag til fredag 10.00 til 20.00. Lørdag 10.00 til 18.00.

Merk: Denne butikken overtar for Bruktbuå som var på gjenvinningsstasjonen på Forus. Denne stengte 1. juli 2024.

3. Sandnes: Gjenbruken Sandnes

Hvor: Jærveien 107, 4318 Sandnes

Hva: 1000 kvadratmeter med blant annet små og store ting, møbler, klær og bøker.

Åpningstid: Tirsdag, onsdag og fredag 11.00-16.00, torsdag 11.00-19.00, lørdag 11.00-15.00.

Ekstra kjekt: Størrelsen. Her kan du være lenge.

4. Sandnes: Om igjen, Sandnes Menighet

Hvor: Storgata 52A, 4307 Sandnes

Hva: To etasjer med blant annet ting og møbler. 

Åpningstid: Mandag-fredag: 11.00-16.00, torsdag: 11.00-18.00, lørdag: 11.00-15.00.

Ekstra kjekt: Fint organisert. Fin og oversiktlig avdeling for Figgjo/Egersund.

5. Sandnes: Fretex

Hvor: Gjesdalbakken 3, 4306 Sandnes, rett over Sparkjøp og like ved politistasjonen. 

Hva: Ekstre gode på klær og stoff. De har regionens største stoffutvalg, og en stor brudekjoleavdeling. De har også mange små skatter, noen selges også via Instagram.

Åpningstid: Man-fre: 11.00-18.00, lør: 11.00-16.00.

Ekstra kjekt: Veldig godt organisert stoffavdeling, her er det orden i sysakene så du lett får oversikten.

6. Sandnes: Fiine

Hvor: Langgata 37, Sandnes.

Hva: Dame- og herreklær, sko, vesker og tilbehør.

Åpningstid: Mandag-fredag: 10.00-18.00, lørdag: 10.00-16.00

Ekstra kjekt: Hyller som folk leier. Alt er lekkert presentert, en fryd!

7. Klepp: Gjenbruken Klepp

Hvor: Jærvegen 535, 4352 Kleppe.

Hva: Blant annet møbler, salonger, klær og ting. Egen Figgjo-avdeling.

Åpningstid: Mandag-fredag 11.00-16.00, lør 11.00-15.00.

Ekstra kjekt: Godt organisert. Ligger i gåavstand til bruktbutikken «Håp».

8. Klepp: Bruktbutikken Håp

Hvor: Jærvegen 506, 4352 Kleppe.

Hva: Bl.a. små møbler, klær, sko, ting og verktøy. Godt organisert.

Åpningstid: Man-tors 11.00-16.00, fre og lør 11.00-15.00.

Ekstra kjekt: Ofte noe overraskende fint her blant alle bruktbutikker på Jæren. Ligger i praktisk gåavstand fra Klepp NLM Gjenbruk.

9. Bryne: Gjenbruken Bryne 

Hvor: Erlandsbakken 6, 4340 Bryne.

Hva: Her kan du finne det meste! De har både små og store rom, fra dyreutstyr til verktøy og masse kjøkkenting.

Åpningstider: Mandag-fredag: 11.00-17.00, lørdag 11.00-15.00.

Ekstra kjekt: Stor avdeling med møbler. Har også egen juleavdeling hele året! Ligger rett ved Fretex.

10. Bryne: Fretex

Hvor: Erlandsbakken 6, 4340 Bryne.

Hva: Bl.a. ting og klær. Inndelt i flere avdelinger.

Åpningstid: Tirsdag-lørdag 11.00-15.00.

Ekstra kjekt: Fornuftig priste klær. Ligger rett ved NMS Gjenbruk. 

11. Nærbø: Gjenbruken Hå

Hvor: Torgplassen 20, 4365 Nærbø.

Hva: Ting, klær og en del møbler og ofte også spesielle eldre gjenstander.

Åpningstid: Mandag-fredag 12.00-16.30. Lørdag 11.00-15.00

Ekstra kjekt: Veldig fint organisert på ett plan og veldig variert utvalg.

12. Varhaug: NLM Gjenbruk

Hvor: Hatlevegen 3, 4360 Varhaug.

Hva: Ting, møbler og klær.

Åpningstid: Tirsdag-fredag 12.00-16.00 Lørdag 11.00-14.00.

Ekstra kjekt: De har to avdelinger, en for møbler og en for resten. Samt noen møbler og hyller i en garasje.

13. Varhaug: Mamilla Gjenbruk

Hvor: Stasjonsvegen 14, 4360 Varhaug.

Hva: Ting, møbler og klær.

Åpningstid: Mandag, tirsdag, onsdag og fredag: kl. 11.00-16.00, torsdag 11.00.18.00, lørdag kl. 11.00-15.00.

Ekstra kjekt: Veldig fine utstillinger, med mye variert.  

Bruktbutikker utenfor Jæren

Litt utenfor kartet, men vi er ikke redd for å fremsnakke det som ligger rundt oss heller. Og har du kommet deg så langt sør, kan du like gjerne kjøre til Egersund! Der fikk de en nyoppusset Fretex i 2023 med adresse Torvet 2 og en litt større NMS-gjenbruk i Nyeveien 49 B.

Oversikt over bruktbutikker på Jæren

  • Dette er ikke en komplett oversikt over bruktbutikker på Jæren. Listen oppdateres når vi ser at butikkene har vært en stund. Som Loppeland på Jærhagen og Jysla Jillt på Klepp.
  • Sjekk gjerne en ekstra gang butikkenes åpningstider på Facebook eller hjemmeside spesielt i høytider og i sommerferien, før du legger i vei. Enkelte har stengt mandager og tirsdager om sommeren.

Orker du ikke flere bruktbutikker ?

Har du brukt opp månedenes second hand-budsjett, eller trenger du bare litt frisk luft? Da kan vi anbefale å sjekke ut 3 barnevennlige turer på Jæren – som dermed også passer for deg som liker lavterskelturer.

Denne listen ble oppdatert 10.09. 2024.

]]>
Laget på Jæren! 6 butikker fra strikk til keramikk https://xn--visitjren-l3a.com/2025/03/06/laget-pa-jaeren-6-butikker-fra-strikk-til-keramikk/ Thu, 06 Mar 2025 06:24:44 +0000 https://xn--visitjren-l3a.com/?p=5333 Enten du er besøkende og vil ha med deg en souvenir laget på Jæren, eller er lokalpatriot og vil kjøpe kvalitet fra små bedrifter og gründere. Det er alltid kjekt med noe ekte og håndlaget. MingarWalker glassblåseri på Nærbø sier det så utrolig bra: «Å kjøpe lokalt produserte varer er fint for klimaavtrykket ditt, samt at det gir et bevisst forhold til hvor, hvordan og hvem som som har laget glassene du bruker.»

Her er noen utvalgte steder vel verdt et stopp. Produkter laget på Jæren til å bli glade i og glade av.

1. Kant i Stavanger sentrum

Hva: Kant er et norsk klesmerke fra 2013, laget på Jæren. Motivene er designet på huset, luene strikket lokalt. T-skjortene og gensere silketrykkes for hånd på huset med vannbasert, miljøvennlig maling. Smykker og ringer smidd på Bryne. Selger også krus, handlenett med mer. Bruker økologiske materialer. Kant har også nettbutikk.
Hvor: Øvre Holmegate 9, Stavanger
Åpningstider: Mandag-onsdag, fredag og lørdag 11.00* til 17.00, torsdag 12.00 til 19.00. *Eier Frode Goa er ivrig surfer, så er det bølger på Jæren kan det være 12 til 17. Sjekk Kants nettside for sesongens åpningstider. Det hender det også er åpent søndager og på kvelder, om det er gang i silketrykkeriet. Følg også Kant på Instagram, der det oppdateres jevnlig.

2. Tjensvold kolonial i Stavanger sentrum

Hva: Delikatessebutikk med lokale varer som kan spises og drikkes. Mange laget på Jæren. Har også mat fra andre land i Europa. Tjensvold har også nettbutikk, og sender over hele landet.
Hvor: Breigata 21, Stavanger
Åpningstider: Mandag til lørdag 10.00 til 17.00. Torsdag til 19.00.

3. Hannes keramikk i Gamle Stavanger

Hva: Keramikkverksted og utsalg. Flotte te- og kaffekopper, vaser og skåler. Skulpturer med mer, alt laget på Jæren i Nord-Europas eldste trehusbebyggelse.
Hvor: Øvre Strandgata 51A, Stavanger
Åpningstider: Mandag til lørdag fra 11.00 til 12.30/15.00/16.00. Sjekk Facebook-siden til Hannes keramikk for nøyaktig åpningstid .

4. Annikas mikrokeramikk på Bryne

Hva: Brynes minste keramikkverksted. Her er det fin brukskunst laget på Jæren, fra tekopper til crazy cat lady-kattepynt.
Hvor: Eivindsholen 3, Bryne
Åpningstider: Annika Roalkvam har ingen faste åpningstider. Send sms på 97959377, så åpner hun.

5. Jæren gull & sølvsmie i Bryne sentrum

Hva: Her lages det smykker og ringer selv til egen kolleksjon. Trenger du ikke noe på dagen? Her kan du også få designet smykker etter eget design. Tom for ideer? Jæren gull & sølvsmie hjelper også med det!
Hvor: Storgata 26, Bryne
Åpningstider: Mandag til lørdag 10.00-18.00, lørdag 10.00-15.00.

6. MingarWalker glassblåseri på Nærbø – Nordsjøvegen

Hva: Butikk og verksted. Munnblåst og formet på Jæren. MingarWalker har også nettbutikk. De har også eget kostebinderi, og snittblomster i sesong fra april/mai til oktober.
Hvor: Nordsjøvegen 2012, Nærbø
Åpningstider: Mandag til lørdag 10.00-17.00, søndag 12.00-17.00. Stengt røde dager, og stenger 15.00 på arbeidsdagene i påske og romjul.

Lokalprodusert også på gårdsutsalgene

Lokale varer får du også i rikt monn på mange gårdsutsalg på Jæren. Sjekk vår lettleste artikkel med tips til gode gårdsutsalg på Jæren fra Randaberg til Vigrestad, og bli fristet. Stikk innom regionens største butikk på Line gard ikke langt fra Bryne sentrum. De selger egen melk, egg, kjøtt og gryn – og flere størrelser av den lokalproduserte Jærfjøla. Og er du i beit for gaver på et ukurant tidspunkt, har Ystepikene åpent 7 dager i uka hele døgnet. Begge disse er med i artikkelen over gårdsutsalg.

Denne listen ble oppdatert 7. mars 2025.

]]>
Dagsturhytter på Jæren: 11 hytter fra hei til hav venter på deg https://xn--visitjren-l3a.com/2025/02/21/her-finner-du-dagsturhytta-pa-jaeren/ Fri, 21 Feb 2025 18:20:00 +0000 https://xn--visitjren-l3a.com/?p=2191 Dagsturhytter på Jæren har blitt en kjempestor suksess. Hyttene egner seg veldig godt for alle som liker lavterskelturer. Dette er tilrettelagt friluftsliv på sitt beste. Merk at du ikke kan overnatte på hyttene. Hyttene har hems, men er generelt universelt utformet. Adkomsten til hyttene vil variere. Den første dagsturhytta i Rogaland åpnet opp i 2021 i Sandnes. Tre år etter har alle 23 kommuner i fylket fått sin. Noen har til og med to.

1. Dagsturhytta i Hå

Tvitjørnhytta i Hå er plassert langs den vestlandske hovedvei. Parker ved barneskolen på Ogna og gå inn mot Hølland gård. Mellom de to drivhusene går veien videre mot den vestlandske hovedvei. Èn vei vil ta ca. 40 minutter. Stor, bred kjerrevei hele veien gjør at den er egnet for de fleste.
Universell utforming: Det er noen bratte stigninger som gjør at rullestolbruker vil trenge litt dyttehjelp, dersom en ikke har en elektrisk stol. Dagsturhytta har toalett.

2. og 3. Dagsturhyttene i Gjesdal

Fisketjørnbu: Ligger i Madlandsheiene. Parker ved Madlands øvreparkering i Trodlabakken og gå mot Fisketjørnbu. Beregn ca 1 time hver vei. Om ønsket kan en også gå rundturen om Bjønnlihytta og komme ut ved nedre parkering. Merk: parkeringsavgift.
Universell utforming: Turen er ikke egnet for rullestol eller barnevogn.

Røyskatten: Ligger ved Øygårdsvatnet på Ålgård. Du kan ta buss til Ålgård sentrum og gå i 1,8 kilometer. Parkering med bil gir deg to valg. Beskrivelse tatt fra fylkeskommunen.

1. Ålgård sentrum: Turen går gjennom boligområder og spennende hundremeterskoger. 

2. Nesjane/Øygardsvatnet barnehager: Ånundskaret 98. Fra E39 sving av ved skilt til Ålgård sentrum. Fra sentrum kjører opp Sandvikveien. På toppen kjør til venstre opp Ånundskaret. I enden av Ånundskaret ligger barnehagenes parkeringsplass, som er utgangspunkt. Merk at det på hverdager mellom 07.00-09.00 og 14.00-16.30 er henting/levering i barnehagene.
Universell utforming: Ja, spesielt via parkeringsalternativ 2.

4. Dagsturhytta i Time

tilrettelagt friluftsliv på Jæren, Melsbu dagsturhytte på Jæren i regnvær en høstdag
Terskelfri adkomst til plattingen på dagsturhytta i Time kommune. Ved og ovn, men ta med fyrstikker!

Melsbu: Ikke langt fra Melsvatnet finner du Melsbu – dagsturhytta i Time kommune. Hytta ligger langs Fylkesveg 506, Ålgårdsvegen, mellom Ålgård og Bryne, ved Melsvatn i Time kommune. 

Det er tre parkeringsplasser ved Melsvatn, oppgir fylkeskommunen i sin oversikt.

1: Den vestre delen av Melsvatnet, ved innkjøringen til skytebanen. 800 meter til Melsbu, grusvei og flatt. Liten parkeringsplass.

2: Den østre enden av vatnet, nærmest Ålgård. 900 meter til Melsbu, grusvei og ganske flat.

3. Den miderste parkeringsplassen, rundt 300 meter, grusvei og flatt. Her ligger Frilager-boden.

Universell utforming: Selve Melsvatnet er nesten 4 kilometer, 42 høydemeter og med et par kneiker som gjør den best egnet for motorisert rullestol.

Ting å gjøre:  I samarbeid med Jæren Friluftsråd, har Frilager.no utstyr som kano, SUP brett, BodyBoard, sykkel og multivogn og så videre. Finnes i en bod mellom rullestolrampen og parkeringsplassen, ved den midterste parkeringsplassen.

5. Dagsturhytta i Klepp

Dagsturhytter på Jæren. Frøya i Klepp kommune ved Frøylandsvatnet.
Frøya ligger ikke langt fra Midgardsormen-broen som forbinder Klepp og Time. Ta toget til Klepp stasjon for en kort tur, eller til Bryne stasjon for en lengre tur.

Frøya: Hytta finner du ikke langt fra togstasjonen eller på parkeringen ved turstiens start. Beliggenhet helt nede ved Frøylandsvatnet med ekstra sitteplasser og grillsted. Det anbefales ikke å bade i vatnet. Du kan ta toget til Klepp stasjon med Jærbanen. Kommer du med bil? Parker ved Gunnarsberget på Klepp Stasjon. Herifra følger du veien videre mot broa Midgardsormen.

Dagsturhytter på Jæren

Rundt 10 minutters gange mot Bryne etter Midgardsormen vil du finne dagsturhytta Frøya. Du kan også ta toget til Bryne stasjon, og få en litt lengre tur – men fremdeles overkommelig. Også flott å sykle her. Turen kan så tas over brua, gjennom Njåskogen og så ender du opp på Drivhuset bakeri.

Universell utforming: Lett tilgjengelig for rullestolbrukere og barnevogner. Her finner du ingen bakker.

6. og 7. Dagsturhyttene i Sandnes

Søsterhytta: Flott utsikt over Gandsfjorden. Kjør til Dale, parker ved mottaket og betal parkeringsavgift. Deretter følger du skiltningen i lettgått skogsterreng. Regn med ca. 20 minutter hver vei. Flere benker er satt ut her, så godt med plass.

Stokkihytta: Ligger ved Stokkelandsvatnet. Beskrivelse tatt fra fylkeskommunen. Skiltet fra to plasser. Fra Tronsholen er det 5 kilometer tur/retur med litt stigning på vei til hytta og noe stigning på tilbakeveien. Fra Bogafjell idrettsanlegg er det 4 kilometer tur/retur og så å si ingen stigning på vei til dagsturhytta, men noe stigning på tilbakeveien. Merk: Stokkihytta er låst mellom 20.00 og 08.00.

Ikke bil? Det går buss fra Sandnes bussterminal til både Tronsholen og Bogafjell. Du kan også ta toget til Ganddal stasjon og gå derfra.
Universell utforming: Søsterhytta nei, Stokkihytta ja.

8. Dagsturhytta i Sola

Solabu: Plassert i Hålandsskogen, med utsikt ut over kulturlandskapet. Parkeringsplass i Hålandvegen. Ikke bil? Buss 41 til Hålandsmarka fra Sola, sjeldne avganger i helgene. Sjekk Kolumbus.no. Gode sykkelstier. Hålandskogen er sør i Sola kommune ved boligområdet Hålandsmarka. Ikke toalett eller bålpanne. Vedovn, ta med egen ved.
Universelt utforming: Enkel adkomst med sykkel, barnevogn eller rullestol.

9. og 10. Dagsturhyttene i Stavanger

Vennskapshyttå: Hundvåg. Åpen hele året. Vedovn, ta med egen ved. Ikke toalett. Turen til Vennskapshyttå er skilta fra tre forskjellige parkeringsplasser. Info tatt fra fylkeskommunen.

  1. Fra parkeringsplass fra Ryfasttunellen – 2 km tur/retur, tilgjengelig med manuell og elektrisk rullestol, antall høydemeter på turen er 13 meter.
  2. Fra parkeringsplass ved Lundesvingene – 1,6 km tur/retur, tilgjengelig med elektrisk rullestol, men litt bratt ned svingene til neset der dagsturhytta ligger, antall høydemeter på turen er 17 meter.
  3. Fra parkeringsplass ved Kisteneset – 4 km tur/retur, tilgjengelig med elektrisk rullestol, antall høydemeter på turen er 10 meter.

Ikke bil? Buss 1 går fra Byterminalen i Stavanger sentrum hvert 8 minutt. Ta «Hundvåg øst/vest» eller «Hundvåg vest/øst». Gå av på busstoppet «Brosmeveien»

Ørnareiret: hytta ligger på Fogn. Den har ikke toalett. Ta med ved. Hytta når du på følgende vis. Hurtigbåt fra Stavanger sentrum, ferje eller hurtigbåt fra Judaberg kai. Det finnes fire parkeringsmuligheter på Fogn: kaien, kirken, Joker Fogn og ved Erås.

En av hyttene som ikke har en «sti rett frem på grusveg». Det er ulent terreng over beitemark, vær obs på å holde deg på stien. Når du kommer til veien ved Høgaste, krysser du veien og går over gjerdeklyver inn i terrenget. Følg merking gjennom beitelandskapet. På den siste stigningen mot Ørnakulå er det et kort parti med litt klyving, her er det satt opp tau som du kan holde deg i. Avsnitt tatt fra fylkeskommunen.

Universell utformning: ikke overraskende etter forrige avsnitt blir det et klart nei.

11. Dagsturhytta i Randaberg

Vistneshyttå: ligger 600 meter fra Vistnestunet. Vil du gjøre turen ikke fullt så kort, start ved Viste strandhotell. Parkering blir da som følger. Alternativ 1: Parkering ved Viste strandhotell. Følg skilting mot Viste fra E39 eller Randaberg sentrum. Alternativ 2: Parkering ved Vistnestunet. Følg skilting fra Randaberg sentrum til Vistnestunet. Ikke tilgang på bil? Ta buss 8 fra Stavanger via Randaberg sentrum, buss X76 til Randaberg via UiS eller buss 15 til Randaberg via Goa.
Universell utformet vei: Ja, hvis du starter turen fra alternativ 2.

Resten av dagsturhyttene i Rogaland

Rogaland fylkeskommune står for prosjektet dagsturhytta Rogaland sammen Sparebankstiftelsen SR-Bank og frivillige organisasjoner. I 2024 fikk alle 23 kommuner i Rogaland sin egen dagsturhytte. Fylkeskommunen har laget et flott oversiktskart over dagsturhyttene.

Her er en praktfull oversikt over alle dagsturhytter i Rogaland. God info om adkomst, terreng, universell utforming og parkering. Merk at på fylkeskommunens oversikt er hyttene listet opp alfabetisk. Visit Jæren synes det er mer brukervennlig å ha listen fra sør til nord. Alle er ikke like godt kjent i regionen. Det gjelder også de som har fast adresse her.

Så her er listen fra sør til nord.

Utenfor Jæren vil vi spesielt anbefale en tur til øyene Utsira og Kvitsøy. Sjarmerende steder der en også kan overnatte. Men altså ikke på dagsturhytta. Det må igjen understrekes.

Gå fra strand til strand

Ute etter flere dagsturer på Jæren? Sjekk listen med 3 lavterskelturer med barn. I vår Frilufts-kategori finner du også krevende turer, strand til strand-turer og hvor du kan sove ute.

Denne listen ble oppdatert 28. desember 2024.

]]>
6 fyr på Jæren som turmål eller for fyrferie https://xn--visitjren-l3a.com/2025/01/01/6-fyr-pa-jaeren-som-turmal-eller-for-fyrferie/ Wed, 01 Jan 2025 13:13:37 +0000 https://xn--visitjren-l3a.com/?p=5003 Det er mange fyr på Jæren, fra Randaberg, Stavanger, Sola og Klepp til Kvassheim fyr i Hå kommune. Noen fyr på Jæren kan du overnatte på, noen har konserter, kafé og utstillinger. Felles for alle er at de ligger i flotte turområder. Noen fyr er tilgjengelige for overnatting hele året, og det er også mulig for rullestolbrukere å benytte seg av flere av fyrene. Går du Kyststien, er det ekstra kjekt å tilbringe en natt på et av fyrene langs kysten.

1. Tungenes fyr i Randaberg kommune

Hvor: Tungenesveien 217, 4070 Randaberg.
Overnatting: Nei. Kun for artistene som opptrer.
Hvordan komme dit: Bilvei. Parker i båthavna.
Nærområdet: Flott turområde. Fyret tilhører Jærmuseet, og her er det ofte konserter og andre aktiviteter. Kafé i perioder. Du trenger ikke inngangsbillett for å gå på kafeen. Sjekk Jærmuseets nettside for Tungenes fyr. Det er en slags logikk når du ser nærmere på oversikten over åpningstider. Det er for mange unntak til at vi lister det opp her hos oss.
Opprettet: 1828.

2. Fjøløy fyr i Stavanger kommune

Hvor: Fjøløyveien, 4156 Mosterøy
Overnatting: Nei, ikke på selve Fjøløy fyrstasjon. Men Turistforeningen har utleie av Fjøløy turisthytte rett ved med 8 sengeplasser. De har også overtatt befalsmessa og befalsforlegningen og leier ut DNT Fjøløy fort. Her er det 26 sengeplasser! Fint for slektstreff og større grupper. Hele året.
Hvordan komme dit: Bilvei.
Nærområdet: Fiske, padle, bade, fuglekikking. Det er tursti langs sjøen fra fyret til Fjøløy fort. Det ble bygget under krigen som ledd i «Festung Norwegen». Fint turområde generelt. Ikke langt fra er middelalderklostret Utstein kloster, i Mosterøyveien 801. Her er det konserter, utstillinger og overnatting.
Opprettet: 1849.

Fyr på Jæren. Dronebilde over Fjøløy fyrstasjon
Fjøløy-området er stort, og passer både for mange aktiviteter fra tur eller padling til å ta et bad eller fiske middagsmaten.

3. Flatholmen fyr i Sola kommune

Hvor: På en holme utenfor Tananger.
Overnatting: Ja. Medlemsskap i venneforeningen er obligatorisk. Datoer og priser for overnatting på fyret på nettsiden til Flatholm fyr. Det er også mulig å leie naustet, til fest eller bingo. Eller begge deler.
Hvordan komme dit: Kun mulig med båt. Fyret ligger på en holme. Båtturen er inkludert i overnattingsprisen. Det arrangeres også medlemsturer til fyret. Følg også med på Facebook-siden for oppdateringer. Avgang bruker å være fra indre havn i Tananger. Kommer du for egen maskin, melder en lokal guide på Google følgende: Kan til tider være kronglete å legge til og fortøye, spesielt hvis det er nordavind. Naturhavn for mindre båter finnes på sørsiden av øya, og denne ligger i le for nordavinden.
Nærområdet: Du er på en holme. Nyt utsikten og dyrelivet.
Opprettet: 1862.

4. Feistein fyr i Klepp kommune

Hvor: Holme utenfor Sele Havn.
Overnatting: Ja. Som medlem i Feistein Fyr venneforening kan du delta på turer til fyret og bestille overnatting. All info om priser, booking og antall gjester på nettsiden til Feistein fyr. Merk at det ikke er lov å ha med dyr.
Hvordan komme dit: Båt. Unntaksvis kan egen båt benyttes, men anbefales ikke grunnet vanskelige fortøyningsforhold, vind og drag i sjøen.Turen går fra Sele havn og tar cirka 10 minutter. Venneforeningen har søndagsturer til Feistein fyr klokken 11.00 fra april til september om været tillater det.
Nærområdet: Fyret arrangerer i ny og ne utstillinger og konserter. På holmen er det et rikt fugleliv. Venneforeningen har laget rugekasser for den voksende ærfuglbestanden. Før eller etter turen kan du nyte jærstrendene Selestranden, Borestranden eller Hellestøstranden.
Opprettet: 1859. Fyrlykta er fremdeles i drift av Kystverket.

5. Obrestad fyr i Hå kommune

Fyr på Jæren sett fra drone, Obrestad fyr i Hå kommune en vinterdag.
Er du på fyrferie om vinteren, kan du forvente litt vær. Det kan du egentlig hele året på Obrestad. Flott turmål hele året, med kunst og kultursenteret, Hå gamle prestegard i gåavstand.

Hvor: Håvegen 347, Obrestad.
Overnatting: Ja. Hele året. Ikke i selve fyret, men i Rundehuset, Hybelen og Fyrmesterboligen.
Hvordan komme dit: Bilvei.
Opprettet: 1873.

Nærområdet: Fyret er åpent for dagsbesøk, har kafé og fyrutstilling. Kunstutstillingene på prestegarden og kafeen er verdt et besøk i seg selv. Fine turområder.
Obrestad fyr

6. Kvassheim fyr i Hå kommune

Kvassheim, fyr på Jæren, sett fra droneperspektiv.
Kvassheim fyr slik ørna ser det. Mot Brusand og Ogna i sør.

Hvor: Mellom Vigrestad og Brusand. Følg RV 44 frå Sandnes (ca. 45 km) eller Egersund 25 km. Nasjonal turistveg Jæren har skiltet fyret med severdighetssymbol.
Overnatting: Ja. Hele året. 12 sengeplasser fordelt på 3 rom. To av soverommene er tilgjengelig for rullestol. Jæren friluftsråd tar seg av alt rundt utleie. Praktisk å overnatte her for deg som går Kyststien: En drøyt 100 km merket og tilrettelagt turløype fra Randaberg i nord til Sirevåg i sør.
Hvordan komme dit: Bilvei.
Nærområdet: Fyret er åpent for dagsbesøk med varmestue, kafé og utstilling. Yndet sted for fuglekikkere. Båthavn, her kan du også fiske. Flott sted å gå tur også.
Opprettet: 1912.

Dronebilde over fyr på Jæren. Kvassheim fyr, båthavn og jordbruksmarker en høstdag.
Kvassheim fyr med utsikt nordover.

Fyrovernatting i Rogaland

Det er mange fyr som er flotte å overnatte på i Rogaland og resten av Norge. Tett på Jæren er for eksempel Eigerøy fyr i Eigersund kommune. DNT har ansvaret for å leie ut Eigerøy fyrvokterbolig, med soveplasser til 12. Her er det fint å bade, fange krabber, dykke eller gå tur. Merk at det ikke er tillatt med hund på hytta, og heller ikke i selve området rundt fyret mellom 15. mars og 15. oktober.

Norsk fyrforening har ellers en suveren nettside, med oversikt over norske fyr og med lenker til hvem som drifter fyrene i landet. For det er alt fra Staten til venneforeninger og kommuner.

Vil du heller overnatte mer på Jæren? Sjekk vår liste over utvalgte campingplasser på Jæren fra Kongeparken til strender, 7 steder å sove ute på Jæren eller 12 steder for bobilparkering på Jæren.

Denne listen ble oppdatert 05. januar 2025.

]]>
6 steder for afternoon tea på Jæren – ett sted overrasker! https://xn--visitjren-l3a.com/2024/12/31/afternoon-tea-pa-jaeren/ Tue, 31 Dec 2024 08:39:00 +0000 https://327596-www.web.tornado-node.net/?p=13 Afternoon tea på Jæren, med en og annen jærsk vri. Kunne ikke det vært noe? Utvalget er bredt, og spenner fra nord til sør i regionen. Her er 6 veldig ulike steder for afternoon tea på Jæren fra Stavanger til Bryne. De fleste har det på utvalgte lørdager, men ett sted har overraskende nok te og godsaker mange dager i uken!

1. Stavanger: Victoria hotell

Ærverdige og staselige Victoria hotell er en perle i Stavanger sentrum. Selvsagt har denne hotell-dronningen som åpnet i 1900 også klassisk afternoon tea på Jæren.

Adresse: Skansegata 1, 4006 Stavanger

Når: Lørdager. I perioder kan det være pause grunnet større arrangement som julebord eller konfirmasjoner. Sjekk Victoria hotell for mer info og eventuelle endringer.

Hva du får for pengene: Etasjefat med scones, clotted cream, et utvalg av lokale oster, assorterte sandwich, Hotel Victorias desserter og petit four.

Te-merke: Harvey & sons, te fra Helmer.

2. Stavanger: No 18 Kulturkafé

Kulturkafeen holder til i et av Stavangers eldste trehus. Her har det vært drevet handel i over 300 år. Foruten deilige lunsjer og et velrenomert rekesmørbrød, serveres det også daglig high tea. Som egentlig er en mer uformell variant av afternoon tea. Men vi er i Norge, og skal ikke henge oss for mye opp i dette. Men har vi vekket nerden i deg, kan du lese mer om tehistorie hos teatimemagazine.

Adresse: Skagen 18, Stavanger.

Når: Daglig fra 11 til 17 utenom søndag, da de har stengt. Husk å bestille senest dagen FØR. Bestill på NO 18s nettside. Det er den eneste stedet i regionen hvor du får afternoon tea seks dager i uka.

Hva du får for pengene: Minimumsbestilling er 2 personer. De dekker opp med etasjefat og hvite duker Sconesene er små og delikate, og vi tror mange vil bli overrasket over hvor gode de er … Forvent også noen overraskelser, da noe av det som serveres kommer fra eierens egen hage. Merk at det er egen pris for Afternoon tea for barn. Det er virkelig unikt. Så et bra sted når hele familien vil unne seg afternoon tea på Jæren.

Te-merke: Løsvekt fra Dilma, de har også Palais des Thes – som virkelig er et kvalitetsmerke. Flere sorter fra dette gode merket er også til salgs.

Afternoon tea på Jæren, te helles i kopp fra en stor kanne med et etasjefat på siden. Foto.
Smakfulle og spennende godbiter på etasjefatet hos Nr 18. De har også egen barnemeny, så et perfekt sted når hele familien vil ha afternoon tea på Jæren.

3. Stavanger: Temacruise med Rødne

Rødne fjordcruice har i ny og ne afternoon tea på fjorden, og det i sin elektriske båt «Rygerelektra». Det er plass til seks personer ved bordene, og nesten alle får bord ved vindu. Noen bord er nødvendigvis midt i båten, men store vindu gjør at alle ser godt. Afternoon tea-konseptet i seg selv leveres av No 18 Kulturkafé.

Adresse: Avgang fra Strandkaien i Vågen i Stavanger.

Når: Følg med på Facebook og på Rødnes nettside under fanen temacruise for flere datoer. De har for eksempel også cider-, gin- og øl-cruise.

Hva du får for pengene: Du kan gå om bord klokken 12, mens båten legger fra kai klokken 13 og er tilbake rundt 16. Det er No 18 Kulturkafé som står for alt rundt selve afternoon teen: mat, te og service. Det er alle rettigheter i baren.

Te-merke: Palais des Thes og Dilma. Vi anbefaler Blue of London fra PDT.

Vær: Båten er veldig stabil og stillegående, og mannskapet legger ruta etter forholdene. Normalt går sightseeingturen til Lysefjorden. Virkelig en annerledes afternoon tea på Jæren.

4. Sandnes: Gamlaværket

I Sandnes sentrum finner du tradisjonsrike Gamlaværket, som foruten å være hotell, kafé og restaurant også tilbyr afternoon tea på utvalgte lørdager. Bordsetting er normalt klokken 14.00 eller 15.00.

Adresse: St. Olavs gate 38, Sandnes.

Når: På utvalgte lørdager. Følg med på Facebook der arrangementene legges ut. Instagram brukes også noen ganger til å informere om afternoon tea på Jæren.

Hva du får for pengene: Sandwicher, scones, clotted cream, syltetøy, småkaker og andre søte saker. Te fra Hampstead tea.

5. Sandnes: Noi

Afternoon tea på Jæren får du også på Gastropuben Noi. De setter av den ene delen av lokalet med hvite duker og store tekanner i et koselig miljø.

Adresse: Langgata 41, Sandnes

Når: Utvalgte lørdager, ofte siste lørdag hver måned. Følg med på nettsiden til Noi for afternoon tea-datoer og meny. Bordsetting har vært 12.00.

Hva du får for pengene: 3-etasjes fat med 3 typer sandwich, mange egenbakte scones med også egenlagd lemon curd og ekte clotted cream. Bringebærsyltetøy da vi besøkte stedet, var også hjemmelaget. Øverste del av fatet er søtsaker. Te var ferdigtrukket Twinings «afternoon tea» på kanne, så usikkert om det var fra pose eller løsvekt. Ingen temeny.

6. Bryne: Rits kafé & vinstove

Rits har mye spennende på menyen, og er åpen hele uka. Afternoon tea utvalgte lørdager.

Adresse: Torget på Bryne. Det hender også at Rits står for Afternoon tea på Jæren også andre steder. De har for eksempel hatt arrangement i Høghusets 18. etasje.

Når: I utgangspunktet annenhver lørdag fra klokken 15.00. Sjekk datoer på Rits kafé sin Facebook-side. Det kan være endringer rundt høytider og ferier.

Hva du får for pengene: Det meste på etasjefatet er lokalprodusert. Ekstra gledelig at de har te fra Helmer i Stavanger. Ikke alle som har afternoon tea på Jæren har skjønt betydningen av god te.

Frister det ikke med afternoon tea på Jæren?!

Det finnes heldigvis et stort utvalg av andre typer kafeer og restauranter du kan kose deg på. Her får du 2 tips til ganske så flotte, lokale og unike restauranter på Jæren. I mat og drikke-kategorien vår har vi også lister med søndagsåpne kafeer og kafeer med den beste kaffen eller teen.

Ilo i Stavanger var nylig med på listen. De har erstattet sin afternoon tea på søndager med bottomless brunch.

Denne listen ble oppdatert 8. februar 2025.

]]>
Bli med! Her er 14 festivaler på Jæren i 2025 https://xn--visitjren-l3a.com/2024/12/30/festivaler-pa-jaeren/ Mon, 30 Dec 2024 10:00:59 +0000 https://xn--visitjren-l3a.com/?p=1723 Festivaler på Jæren er kjekt. I mars åpner Stavanger vinfest korkene for 25. gang, til Jærnåttå kommer Astrid S og Fordrekord, Ranglerock har Motorpsycho på plakaten, Mablis får besøk av Hellbillies i Vålandsskogen og John Legend er headliner hos Vaulen Open Air. Og liker du sport eller poteter har du også mye å glede deg til i 2025. Vår artikkel over utvalgte festivaler på Jæren går i år fra Stavanger, Sandnes og Sola til Bryne.

Mars

Stavanger vinfest 2025 spretter eller skrur opp eller av korkene for 25. gang. I 2025 er datoene 19. til 22. mars. Vintoget ble utsolgt allerede i 2024, men det kan være billetter igjen til overraskelsesmåltider som The Lunch og The Surprise Dinner og vin-, sider- og ølmesse.

Mai

Maijazz i 2025 går av stabelen 6. til 10. mai, og er et trofast og kvalitetssikkert innslag blant festivaler på Jæren. Her er noen av årets navn.

  • Bugge Wesseltoft
  • Kurt Elling SUPERBLUE med Charlie Hunter
  • Amadou & Mariam
  • André Roligheten 5
  • Yilian Cañizares Trio (fiolin, bass, trommer og perkusjon)
  • Knut Reiersrud Band
  • Daniel Herskedal
  • Nubiyan Twist
  • Dina ögon
  • Håkon Kornstad og Oslo Jazzensemble

Følg med for hele Maijazz-programmet på nettsiden til Maijazz.

Annonse

Musikkfestivalen Jærnåttå på Bryne er en klassiskes blant festivaler på Jæren. Folkefesten arrangeres i 2025 fredag 23. og lørdag 24. mai.
Bekreftede artister er:

  • Astrid S
  • Ina Wroldsen
  • Rotlaus
  • deLillos
  • Vidar Villa
  • Fordrekord
  • Ingenting
  • Izabell
  • Ballinciaga

Litla Jærnåttå blir torsdag 22. mai, med Ballinciaga på toppen av plakaten. Eirik Zakariassen er også bekreftet, og så kommer det ett navn til. I utgangspunktet er Lilta Jærnåttå tiltenkt deg mellom 13 og 17 år, men er du eldre enn det – nektes du ikke adgang.

Annonse
Festivaler på Jæren

Juni

  • Vaulen Open Air 2025 i Stavanger riffes i gang 13. juni og avsluttes dagen etter. Artister som kommer er John Legend, Arif & Stig, Kjartan Lauritsen, Roc Boyz, Ramón, Cecinando, Thomas Dybdahl, Synne Vo, Stavangerkameratene, Bausa, Edel, Anna of the North og Ari Bajgora.

    Du kan kjøpe vanlige billetter, studentbilletter og VIP-billetter. Til denne kjekke utendørsfestivalen er det grei adkomst fra både nord og sør med tog. Gå av på Jåttåvågen.
  • Skal du på musikkfestivalen Mablis i idylliske Vålandsskogen i Stavanger i 2025, er datoene 20. og 21. juni. Artister som er klare er blant annet Moyka, Stein Torleif Bjella, Hellbillies, The September When, Skaar, Kriminell kunst, Chloe Slater, The Good the bad and the Zugly og Mållgudd. Billetter i alle varianter, fra student, barn og ung til vanlig på Mablis’ nettside. Dette er festivalens niende år og fortjener derfor en plass i en artikkel om festivaler på Jæren. Godt jobba!
  • Gladmat i Stavanger er landets største matfestival. Den går over flere dager. I 2025 er datoene for Gladmatfestivalen 25. til 28. juni. Det handler om å spise og lære om mat, og ofte er mye spennende du også kan melde deg på. Program på Gladmats nettsted. Merk at Gladmat også har andre små festivaler og arrangementer gjennom hele året.
  • Dragefesten på Sola er Norges største og eldste dragefestival. Den har blitt arrangert hvert år siden 1990 av Sola Drageklubb, Sola Kommune og idrettlaget Havdur. Følg med på nettsiden til Sola drageklubb for mer info. Vi vil også oppdatere så snart vi har datoen. I 2024 var det drageverksted 8. juni og dragefest 9. juni.
  • Ranglerock på Bryne blir i 2025 arrangert 27. og 28. juni. Festivaler på Jæren er både store og små, men også de små kan ha store navn! Her kan du glede deg til Motorpsycho, Brenn., Orions belte, Mattiel, Franska trion, Mío, Slitenliten, Odny og Det skandaløse orkester. Billetter og mer info på Ranglerocks nettside.

August

  • Blinkfestivalen er tradisjon blant festivaler på Jæren. Både fordi landets beste på ski kommer til Sandnes og Gjesdal, men også på grunn av folkelivet og konsertene i Vågen og på Ålgård. I 2025 er datoene å merke seg 6. – 9. august 2025. Fullstendig program på Blinks nettside.
  • 22. og 23. august 2025 er datoene for musikkfestivalen Utopia i Bjergstedparken i Stavanger rett ved konserthuset. Lett å komme seg hit til fots. Togstasjon en 10 minutters rask tur unna. Bekreftede navn til pop- og elektronikafestivalen er Broiler, Veronica Maggio, Gavin DeGraw, Klovner i Kamp, Undergrunn, Bjørn Eidsvåg, Golfklubb, Soppgirobygget, Isah, Tøfl, Inger Lise Hope, Fordrekord og Tolou. Billetter og mer info på Utopias nettsted.

September

Brynerocken i 2025 arrangeres på Bryne Mølle 5. og 6. september.
En hardtslående festival på Jæren der følgende band er bekreftet:

  • The Unguided (fredag)
  • Lock Vostock (fredag)
  • Invasion (fredag)
  • Neverus (fredag)
  • Autonomie (fredag)
  • Iotunn (lørdag)
  • Mister Misery (lørdag)
  • Deception (lørdag)
  • Mayfire (lørdag)
  • Shadowmind (lørdag)
  • Hammer Of Justice (lørdag)
  • Flemming Rasmussen (lørdag)
  • Stavanger og Sølvberget er kjent for den store og gode litteraturfestivalen Kapittel. I 2025 arrangeres den fra 17. – 21. september. Årets tema er Bibelen. Øyvind Rimbereid blir festivalpoet. Sjekk fullt program på Kapittels egen nettside.
  • En kan ikke skrive om festivaler på Jæren uten å ha med Potetfestivalen på Bryne. Dato for Potetfestivalen på Bryne i 2025 blir 12. til 14. september, ifølge nettsiden bryne.no. Faste innslag er nasjonal Gråtassparade, badeand-race, VM i greiphiving, komletelt og salg av poteter i bøtte.

Andre festivaler på Jæren?

Det vil alltid dukke opp små og store festivaler på Jæren. Vi har laget en oversikt over de mest kjente, og noen helt ferske. Det kan ellers lønne seg å følge med hos både Ticketmaster og Linticket.

Miljøsmarte valg

Når du skal på en eller to festivaler på Jæren, kan det også være smart å tenke litt på miljøet. Vi har laget en liten guide med miljøsmarte valg på Jæren. I guiden får du tips til de billigste togbillettene for vennegjengen eller en familie på 5, og hvor du kan handle god mat til en lav pris.

Du kan ellers lese mer om de spørsmålene vi får mest av. Fra vær og buss til Jærstrendene til hva som skjer ellers på Jæren i vår ofte spurte spørsmål om Jæren-artikkel.

Denne artikkelen ble oppdatert 24. februar 2025.

]]>
8 gårdsutsalg på Jæren som er selvbetjente og varierte https://xn--visitjren-l3a.com/2024/12/25/gardsutsalg-pa-jaeren/ Wed, 25 Dec 2024 11:25:47 +0000 https://xn--visitjren-l3a.com/?p=1200 Gårdsutsalg på Jæren er perfekt å besøke for deg som både liker kortreist mat og vil spare penger. Listen går fra Randaberg i nord til Vigrestad i sør. Her får du alt fra økologiske egg til grønnsaker, blomster og oster. Noen har også interiørprodukter. Åpningstidene er det heller ikke noe å si på. Alle på denne listen er selvbetjente eller har betjening i åpningstiden. Hos Ystepikene på Varhaug har butikken for eksempel åpent 7 dager i uka.

1. Randaberg: Slettå gårdsutsalg

Adresse: Randabergveien 317, Randaberg

Utvalg: Grønnsaker, egg, potet, ost, gresskar i sesong, honning med mer

Åpningstider: Mandag til søndag 07.00 til 23.00. Selvbetjent.

Mer info om sesongutvalg: Sjekk hva som skjer på Slettå gårdsutsalgs Facebook-side.

2. Sandnes: Bærheim gårdsutsalg

Adresse: Bærheimsveien 89, 4312 Sandnes. På Forus, ved grensen til Sola kommune.

Utvalg: Poteter, egg og grønnsaker. Selvbetjent. Betaling med Vipps eller kort.

Åpningstider: 06.00 til 22.00 alle ukens dager.

3. Klepp: Økologiske egg fra Salte-gården

Adresse: Postvegen 270, 4353 Klepp stasjon. Se etter et grått, litt slitt egg-skilt ved veien.

Utvalg: Økologiske egg. For 30 egg på et brett betaler du 85kroner (2025) med Vipps. Eggene står i kjøleskap utenfor en grå driftsbygning. Selvbetjent.

Åpningstider: Mandag til lørdag, 07.00-23.00. Stengt søndager.

Merk: Dette er på veien til turistattraksjonen Tinghaug. Tinghaug er det høyeste punktet i Klepp kommune med 102 m.o.h.

4. Time: Line gard på Bryne

Gårdsbutikker på Jæren
Line gard har en av regionens største gårdsbutikker. Egne produkter er kjøtt, egg, melk og havregryn.

Adresse: Hauglandsvegen 60, 4340 Bryne. Se etter rød bygning med blått skilt.

Utvalg: Eget kjøtt foredlet av Nyyyt, egne egg med ekstra gul plomme, egendyrkede havregryn og salg av egen melk – og mange andre lokale matvarer. Stort utvalg også av økologisk mel fra Holli Mølle. De har også leker til barn samt interiør. De selger også Jærlua fra Visit Jæren.

Åpningstider: 09.00-18.00 mandag-fredag, 10.00-16.00 lørdag. Stengt søndager. Delvis selvbetjent. Alltid betjening fredag og lørdag.

5. Time: Jerseymeieriet på Bryne

Adresse: Herigstadvegen 110, Bryne

Utvalg: Stort utvalg av egne produkter fra Jerseykuene som kjøtt, is, smør, yoghurt og selvsagt melk. Den kan du tappe selv fra en automat. Her finner du også andre lokale varer, og bærekraftige produkter fra nasjonale produsenter. Saueskinn har de også. Utvalget varierer etter sesong. Om sommeren har de jordbær som dyrkes hos naboen. Jerseymeieriet fikk i 2025 som første og eneste gård på Jæren Dyrevernmerket. Dette da de ikke skiller ku og kalv rett etter fødselen.

Åpningstider: 08.00-21.00 mandag til fredag, 09.00-21.00 lørdag, 12.00-19.00 søndag. Egne åpningstider for sommer og høytider. Følg med på Jerseymeieriets nettside.

6. Varhaug: Ystepikene med ost og gratis blomster

Adresse: Skrettinglandsvegen 50, 4360 Varhaug. Ligger langs indre vei mellom Varhaug og Vigrestad.

Utvalg: Egenproduserte oster, men også et stort utvalg av andre lokalproduserte varer fra mat til keramikk.

Åpningstider: Butikken/gårdsutsalget har åpent hele uken.

Merk: Kommer du mens de lager oster, kan du se på fra innsiden av butikken. For ysteriet har vinduer inn til seg. Ystepikene tar også vare på biene, og sår blomster på mark som ikke er egnet for mat. Her kan du gratis plukke blomster.

7. Vigrestad: Aarsland gardsutsalg

Adresse: Nordsjøvegen 3003, 4362 Vigrestad

Utvalg: Grønnsaker og egg fra gården. Det kan også være andre lokale produkter. Følg med på Aarsland gardsutsalg Facebook-side for oppdatert vareutvalg. Selvbetjening og Vipps. Det har vært utsalg av grønnsaker fra gården i mer enn 40 år.

Åpningstider: Mandag-lørdag 07.00-23.00.

8. Vigrestad: Vadland gardsutsalg

Adresse: Kyrkjevegen 520, 4362 Vigrestad

Utvalg: Grønnsaker, egg, poteter, ost fra Ystepikene, jersey-yoghurt, frosne kjøttvarer og blomsterbuketter.

Gårdsutsalg på Jæren

Åpningstider: Åpent hele uka fra 08.00 til 21.00. Den lille butikken er selvbetjent med Vipps eller kort-betaling.

Merk: «Like god etter». De skriver selv følgende på Facebook-siden sin: «vi prøver å ha ferske varer i utsalget, men ikke alle grønnsaker holder seg like lenge selv om de godt kan brukes i matlaging. For eksempel «slappe» tomater som kan brukes i supper og sauser. For å prøve å redusere matsvinn, legger vi disse i egen kasse med nedsatt pris.»

Er det ikke flere gårdsutsalg på Jæren?

Joda. Helt klart. Artikkelen med gårdsutsalg på Jæren kunne fint inneholdt langt over 20, så bare se etter skilt når du kjører langs veien. Ikke alle er like lette å se heller. Grude gartneri på Klepp har for eksempel et lite matutsalg i den flotte butikken.

Ble du sulten av å lese dette? Da kan vi anbefale 2 unike, lokale restauranter på Klepp og i Sandnes.

Eller ta deg en tur på en av de flotte strendene Jæren har. Her har du 11 Jærstrender å velge blant.

Denne listen ble oppdatert 08.02.2025

]]>