Sola solastranden strand
Solastranden. Den “alle” har hørt om. Men det finnes mange, mange flere!

Hvor er Jæren? Ikke lett å vite for deg som kommer utenfra. Regionen er så tett vevd sammen, at det blir kunstig å dele den inn i Nord-Jæren og Jæren for turister, slik alle lokale gjør. Området Jæren går fra Boknafjorden i nord til Dalane i sør. Slik definerer også Store norske leksikon området, og det gjør ogs¨å Visit Jæren. Regionen dekker 8 kommuner. Randaberg, Stavanger, Sola, Sandnes (også kjent som Nord-Jæren lokalt), Klepp, Time, Hå og Gjesdal.

Distanse fra nord til sør? Drøyt 70 kilometer, så her er det mye å oppdage. Her bor det nemlig mer enn 300.000 mennesker, så det sier seg selv at du kan feriere her i ukesvis. Og vurderer du å flytte til regionen, håper vi du finner mye nyttig informasjon her!

Hvordan komme hit?

Fly: SAS, Norwegian og Widerøe flyr av de norske. Ellers er også KLM, Air Baltic og det danske flyselskapet DAT her. Sjekk Avinor for oppdaterte ruter. Per november 2021 flyr også Flyr hit fra f.eks Oslo.

Tog: Du kan ta tog fra Oslo. Stavanger er endestasjon, men det er mange stopp langs Jærbanen før det som Ogna, Brusand, Vigrestad, Varhaug, Bryne, Klepp, Skeiane, Sandnes, Jåttåvågen, Gausel og Mariero. Bruk f.eks Vy-appen. Det går ikke tog direkte mellom Stavanger og Bergen.

Buss: Fra Bergen i nord og fra Oslo i sør kan du ta ulike ekspressbusser. F.eks Lavprisekspressen som går Oslo-Kristiansand-Stavanger.

Bil: Kommer du fra Bergen, må du ta to ferger. Sandvikvåg-Halhjem og Arsvågen-Mortavika. Fra Bergen til Stavanger er det cirka 5 timers kjøring om du treffer på fergene. Fergene går hele døgnet, med noe redusert hyppighet på natt. Det er 209 kilometer mellom Stavanger og Bergen.

Sjøveien med bil: Fjordline går fra Hirsthals til Risavika i Tananger og deretter til Bergen, om du kommer den veien. Du kan også ta Color Line fra Hirsthals, men må da gå av i Kristiansand. Fjordline går også til Kristiansand.

Surfere Bore
Enten du skal på surfekurs, gå tur eller sole deg på Borestranden i Klepp er det greit å ha egen bil. For hit går det ikke buss.

Kommunikasjon på Jæren

Traktorpulling Traktor

Buss og tog: Her er det smart å laste ned Kolumbus-appen. Kjøper du f.eks en 24-timersbillett for Nord-Jæren og Jæren, koster det 110 kroner og da kan du reise både med buss, tog, hurtigbåter og ferjer. Kolumbus og Jernbanedirektoratet har nemlig en avtale om rute-, takst- og billettsamarbeid i Rogaland. Blir du lenge, kjøp for 1 uke! Du kan nemlig ta toget til noen av strendene, det gjelder Ogna og Brusand. Beregn uansett litt gåtid, cirka 10-15 minutter.

Avtalen sikrer likt takst- og billettsystem, samt korresponderende avgangstider! Kommer du f.eks til Klepp stasjon fra Stavanger, står det en buss og venter som tar deg til sentrum på få minutter.

Selve transporten med buss og båt er det operatørselskaper som gjør på kontrakt for Kolumbus, som disponerer totalt 450 busser, 10 hurtigbåter og 3 ferjer.

Bil: Skal du til andre strender, går det ikke kollektivstransport. Så kommer du ikke med egen bil, vil vi anbefale at du leier en. Du vil gjerne ha med deg Preikestolen eller andre attraksjoner også, og da kan egen transport være ok å ha. Men togene på Jæren går ofte.

Bobil: Det er mange steder å parkere bobilen, men ikke nødvendigvis mange steder å fricampe. Sjekk ut 3 steder for bobilcamping på Jæren nær strand.

Ølberg camping
Ølberg
Visit Jæren