Sola solastranden strand
Solastranden. Den «alle» har hørt om. Men det finnes mange, mange flere!

Hvor er Jæren? Ikke lett å vite for deg som kommer utenfra. Regionen er så tett vevd sammen, at det blir kunstig å dele den inn i Nord-Jæren og Jæren for turister, slik alle lokale gjør. Området Jæren går fra Boknafjorden i nord til Dalane i sør. Slik definerer også Store norske leksikon området, og det gjør også Visit Jæren. Regionen dekker 8 kommuner. Randaberg, Stavanger, Sola, Sandnes (også kjent som Nord-Jæren lokalt), Klepp, Time, Hå og Gjesdal.

Distanse fra nord til sør? Drøyt 70 kilometer, så her er det mye å oppdage. Her bor det nemlig mer enn 300.000 mennesker, så det sier seg selv at du kan feriere her i ukesvis. Og vurderer du å flytte til regionen, håper vi du finner mye nyttig informasjon her!

Hvordan komme hit?

Fly: SAS, Norwegian og Widerøe flyr av de norske. Ellers er også KLM, Air Baltic og det danske flyselskapet DAT her. Sjekk Avinor for oppdaterte ruter.

Tog: Du kan ta tog fra Oslo. Stavanger er endestasjon, men det er mange stopp langs Jærbanen før det som Ogna, Brusand, Vigrestad, Varhaug, Bryne, Klepp, Skeiane, Sandnes, Jåttåvågen, Gausel og Mariero. Bruk f.eks Vy-appen. Det går ikke tog direkte mellom Stavanger og Bergen.

Buss: Fra Bergen i nord og fra Oslo i sør kan du ta ulike ekspressbusser. F.eks Lavprisekspressen som går Oslo-Kristiansand-Stavanger eller Kystbussen mellom Bergen og Stavanger. Den kjappeste, som ikke går innom Haugesund sentrum, tar under 5 timer.

Bil: Kommer du fra Bergen, må du ta to ferger. Sandvikvåg-Halhjem og Arsvågen-Mortavika. Fra Bergen til Stavanger er det cirka 5 timers kjøring om du treffer på fergene. Fergene går hele døgnet, med noe redusert hyppighet på natt. Det er 209 kilometer mellom Stavanger og Bergen.

Sjøveien med bil: Fjordline går fra Hirsthals til Risavika i Tananger og deretter til Bergen, om du kommer den veien. Du kan også ta Color Line fra Hirsthals, men må da gå av i Kristiansand. Fjordline går også til Kristiansand.

Kommunikasjon på Jæren

Buss og tog: Her er det smart å laste ned Kolumbus-appen. Kjøper du f.eks en 24-timersbillett for Nord-Jæren og Jæren, og da kan du reise både med buss, tog, hurtigbåter og ferjer. Fra 2024 kan du også reise på en såkalt strekningsbillett. Blir du lenge, kjøp for 1 uke! Du kan nemlig ta toget til noen av strendene, det gjelder Ogna og Brusand. Beregn uansett litt gåtid, cirka 10-15 minutter.

Bil: Skal du til andre strender, går det ikke kollektivstransport. Så kommer du ikke med egen bil, vil vi anbefale at du leier en. Du vil gjerne ha med deg Preikestolen eller andre attraksjoner også, og da kan egen transport være ok å ha. Men togene på Jæren går ofte.

Bobil: Det er mange steder å parkere bobilen, men ikke nødvendigvis mange steder å fricampe. Sjekk ut 3 steder for bobilcamping på Jæren nær strand.

Denne siden ble oppdatert 18.01.2024