I vår reportasje-serie med småbedriftseiere blir du bedre kjent med folkene bak. Først ute er Irene Meling, som er medeier av gjenbruksbutikken Stas og Fjas i Stavanger. Hun selger andres bruktskatter og på fritiden jakter hun selv kupp. Vi ble med på en liten tur i kassebilen for å finne ut mer om retro-dronningen i Stavanger og få gode ferietips på budsjett. Hopp inn!
Arvet, brukt og gratis
– Som barn var jeg fascinert av farger og å få fine ting på loppemarked for 5 kroner. Som voksen synes jeg det er finere med det gamle designet enn det nye. Alt interiør i bilen er arvet, fått, kjøpt brukt eller hentet gratis. Jeg har brukt maks 500 kroner. Respatex-bordet er for eksempel fra min tante.
Irene Meling viser frem VW Transporteren har hun egenhendig innredet og snekret til. I tillegg til å være nevenyttig, elsker hun å gjøre kupp. Så hun kjenner godt igjen iveren som mange av kundene hennes har når de kommer inn døra i Langgata i Stavanger. Den tidligere snekkerbilen er kjøpt for 80.000 av en i familien, og han er ikke den eneste nevedyktige Melingen.
– Jeg ville ha følelsen av tre i bilen, og kryssfiner er det som ligner mest. Så den spikret jeg opp bak. Først hadde jeg papp som jeg malte, men det var ugunstig med tanke på regn. Bilen er jo en varebil, med pleksiglass bak sjåføren. For å få luft bak, lagde jeg hull for en ventil. Det gjorde underverker for luftsirkulasjonen. Så har jeg hengt opp en snor bak, der en kan tørke håndklær på. Ellers stropper jeg ting fast.
- Irene Meling
- Sivil status: Enestående.
- Medeier av gjenbruksbutikken Stas og fjas i Stavanger og fritidsleder i Stavanger kommune.
- Elsker retro, design, vintage og bilferie med bruktbutikkrunder.
- Instagram @egrallerondt
Skjult fondueskatt
Irene laster inn i bilen og vi skal sette turen mot Fjøløy fort og fyr i Stavanger kommune – en litt glemt turperle. Av utstyr er noe kjøpt helt nytt. Varmeovn, kokeapparat og en grill.
– Jeg har alltid med grillkull i en boks, opptenningsved og ved. Grillen er også utmerket å ta med ned til et vatn og bruke som bålplass. Jeg lager aldri bålplass om det ikke er en fra før. Briketter er lurt å ha på grillen. De brenner ikke så fort, så når du er ferdig med matlaging kan du stenge grillen og de slokker. Neste dag kan du lage mat på samme brikett.
Irene Meling har med en liten grill, og det trylles frem lekre retter i en fonduegryte.
– Mange har nok en slik gryte i jern hjemme. Den er praktisk når jeg skal lage tandoori eller griller kylling. Den er nemlig supergod til å frese kjøtt i, og etterpå koker du saus. Så ikke kast disse grytene!
For liten og for stor
Mat er viktig på tur, så om sommeren er kjølebagen med. Ellers oppbevares mat i poser. Og for første gang slår også minimalismen til hos Irene Meling.
– Mange kaster salt, pepper, ketchup, soyasaus, tregafler og take away-bokser. Jeg sparer alltid på disse. Tregafler kan du bruke som opptenningsved. Jeg har med mye Tupperware også, som er lett å stable og veier ingenting.
Oppvasken tas ikke alltid med en gang. Trikset er å tørke av med våtservietter, oppbevar det i en boks og ta storvasken når du er på en campingplass eller annet passende sted.
– Våtserviettene duger også som kroppsvask en dag og to. Duger de for babyer og barn, duger de vel for voksne også, sier Irene Meling og ler godt.
Campingfiendtlige byer
Hun har også med en dusj, som lades på USB, men den er ikke blitt mye brukt.
– Om sommeren bades det ute, og i langhelger er en faktisk ikke nødt til å dusje. Når det er sagt, som ferierende på hjul blir en kjapt en rev til å få med seg skilt til badestrender og båthavner hvor en kan vaske seg.
Et typisk spørsmål for ferie på hjul: Hvor går vi på do? Irenes bil har selvsagt også plass til toalett.
– Jeg har med et lite toalett, som er plassert under en benk jeg har laget. Så tar det ikke bare opp plass. Toalettet er for øvrig også kjøpt brukt, men var egentlig ubrukt!
Men rett skal være rett.
– Jeg elsker å parkere der det er do! Båthavner har ofte dusj og do, og badeplasser har i alle fall do. Selv om jeg har et toalett med meg, er mottoet «gå alltid på do når du kan». For det er tross alt lite det jeg har med meg, og noen ganger har jeg også med meg andre folk på tur.
Irene Melings erfaring er at dette går lettere jo lengre vekk du kommer fra store byer. Mindre steder har færre restriksjoner, det er oftest i byene det virker som de ikke vil ha campingfolk, sier hun.
Bruktbutikk? Brems!
Irene Meling trives svært godt i eget selskap.
– Da kan jeg ta turen i eget tempo. For jeg vil innom hver eneste bruktbutikk jeg ser. Kommer det et skilt med loppis eller gjenbruk, så bremser jeg. Nordsjøvegen fra Haugesund i vest til Kristiansand i sør er flott, med masse bruktbutikker på veien. Lokalt har jeg også faste runder.
Alle favorittene hennes er selvsagt med på Visit Jærens liste over gjenbruksbutikker på Jæren.
– Det er bare én ulempe med aleneferden. Jeg tør ikke se skumle ting på Netflix. Når det er sagt, hva er jeg redd for? Det er ingenting av verdi i bilen!
Affeksjonsverdi har det uansett for Irene Meling. I butikken hennes er kundene både på jakt etter dét, klær, sko, LP-plater eller bare ta seg en runde på flipperspillet. Sammen med medeier Maria Lea Botnehagen, har hun skapt et helt særegent sted i Stavanger sentrum.
Stas og fjas i Langgata
- Stas og Fjas
- Langgata 2, Stavanger
- Åpent mandag, onsdag, fredag og lørdag.
- Åpningstider og info om standleie på nettsiden til Stas og Fjas
- Instagram @Stas_og_fjas
Denne reportasjen ble første gang publisert i desember 2025.