Jærstrendene lange, vakre og tør vi påstå at vi har Norges fineste sandstrender. Dette er strender som lett kunne ha vært i Syden. Jærstrendene består av rullestein, bergstrand og sandstrand. Flere av strendene sies å være tilgjengelige for rullestol, men og det er et stort MEN – det gjelder kun delvis av veien. De fleste jærstrendene er sandstrender som lever sitt eget liv i Jærens kystlandskap, som vil si at til tider er denne stien tildekket av delvis dyp sand. Og helt nede ved stranden er det ikke gjort noe for tilgjengelighet.

Vær obs på at flere av strendene av og til har sterke understrømmer. Les gjerne på informasjonsskiltene som er satt opp, og følg ekstra godt med på barna. Vi har listet opp noen av Jærens beste strender fra sør til nord.

Jærstrendene Ogna

1. Ogna

Ogna er omringet av svaberg og fjellknauser. Stranden blir delt i 2 av elveutløpet Ognaelven. Stor campingplass med kiosk på stedet hvor en kan parkere, men det koster 20 kr. Lett tilgjengelig enten du kommer sør fra Oslo eller Egersund eller nord fra Stavanger, toget stopper ca. 15 minutter unna stranden. Følg gang- og sykkelstien 300 meter nordover og fortsett videre på merket sti ned til havet. Toguren fra Stavanger tar i overkant av 45 minutter.

Adresse: OGNA, 4364 SIREVÅG, FV 44, som en del av Nasjonale turistveger – Nordsjøvegen

Ognastranden

2. Brusandstranden

Brusand henger sammen med Ogna med eget fint campingsted i nærheten med god plass til både bobil og campingvogn.

Også Brusand kan lett nås fra Stavanger med tog. Fra stasjonen følger du veien 400 meter nordover til gangvei under FV 44. Ca 10 minutters total gåtur ned til den vakre sandstranden. Stranden er skiltet fra veien. Gratis parkering i nærhet til togstasjonen.

Adresse: BRUSAND, 4353 BRUSAND. En del av FV44 og Nasjonale turistveger – Nordsjøvegen

Brusandstranda

3. Refsnesstranden

Stranda ligger en avstikker fra FV44 på RV507 – Nordsjøvegen. Grei parkering med plass til ca 40 biler og et toalettanlegg, også her med utedusj. Liten sandstrand på sørsiden, som går over til rullesteinstrand på nordsiden.

Adresse: NÆRLAND, 4365 NÆRBØ, stranden ligger i Saltebukta, Godt skiltet fra veien.

4. Orrestranden

Orrestranda

Orrestranden er en 3 kilometer lang sandstrand som ligger langs RV507, en del av turistvei Nordsjøvegen. Stor gratis parkeringsplass ved Orre friluftshus og godt skiltet ved veien. Åpent toalett ved friluftshuset og noen ganger salg av mat. Funfact: Jærens eneste strand med sertifiseringen Blått flagg.

Adresse: FV 507, Nordsjøvegen, 4343 ORRE. Godt skiltet fra veien. Se gjerne etter skilt til Orre friluftshus hvor du parkerer.

5. Borestranden

Jærstrendene kan by på en av landets fineste strender. Den lange Borestranda, et yndet reisemål for surfere. En stor, gratis parkering gjør at det er god plass. Fortsetter du den lille traktorveien til endes, finner du enda flere parkeringsmuligheter helt i enden av stranden. Det kan tilbys overnatting ved Boretunet eller på Bore camping rett ved siden av stranden. Her er det plass også for bobiler. På sommeren finner du også utleie av surfeutstyr og en åpen kafe/kiosk. Toalett og utedusj finnes i tilknytning til parkeringsplassen.

Adresse: FV507 – Nordsjøvegen. 4354 KLEPPE

Borestranden, Klepp Kommune

6. Vigdelstranden

Den lille stranden ligger litt skjermet til i en liten vik ikke så langt fra Ølberg. Parkeringsplass er opparbeidet, men på en solrik sommerdag blir det tidlig fullt. Ingen kiosk, så her må du bringe med deg egen niste. Fikk i 2022 nytt toalettbygg, og ny sti ned til stranda for å beskytte sårbare områder. Så du kan ikke gå alle steder du før kunne. Fint for barnefamilier uansett, og flotte turstier i begge retninger.

Adresse: FV510 – Vigdelsvegen. 4097 TJELTA

Vigdel

7. Hellestø

Her blir det normalt årlig avholdt en dragefestival i begynnelsen av juni. Det er opparbeidet en liten parkering. Men på sommeren blir det også her ofte veldig fullt, og en kan ofte finne biler som parkerer langs veien. Gode surfeforhold. For badegjester, se opp (eller ned) for understrømmer!

Adresse: FV510, Hellestø, 4097 SOLA

8. Ølberg

Lille Ølbergstranden ligger i tilknytning til Ølberg camping, og har 400 meter med strandlinje. Her finner du også Ølberg havn, hvor du får kjøpt sjømat som krabbe og reker. Leie av hytter er tilgjengelig, samt den populære og godt kjente Ølbergkiosken som serverer sin kjente softis. Strandhuset restaurant er også kjent for sine skalldyrkvelder samt afternoon tea.

Adresse: RV510 – Ølberg Havneveg 101, 4053 RÆGE

9. Regestranden

Jærstrendene Rege
Regestranda

Nabostranden til Solastranden som egentlig henger sammen. Ved Regestranden finner du en stor gratis parkeringsplass og langs strandlinjen ligger det flere privat eide hytter. En par gammle bunkerser fra 2. verdenskrig ligger også her, og ser du ekstra godt etter finner du noen stilige gatekunst-verk. Eller skal vi si strandkunst.

Adresse: FV509 – Nordsjøvegen 4053, RÆGE.

10. Solastranden

Sola solastranden strand

Solastranden finner du et steinkast unna Sola flyplass, og er du riktig heldig får du med deg innflyvning rett over stranden. Kåret til Norges vakreste av Sunday Times. Går du sørover, fortsetter du til Regestranden og derifra helt til Ølberg. Fra 2022 har Sola Strand Hotel egen food truck, fra før av har de en iskiosk.

Parkering: Parkering til stranden finner du ved nyrenoverte og ærverdige Sola strandhotell. Med egen spa avdeling og kort avstand til golfbane. En langgrunn sandstrand som er veldig populær blant kitere.

Adresse: FV509 – Nordsjøvegen. 4055 SOLA


Jæren friluftsråd forvalter i dag ca. 35.000 da friområder fordelt over hele Jæren. Deres oppgaver er å sikre nye områder, legge til rette for brukerne, sørge for at områdene fungerer som rekreasjonsområder og at naturkvalitetene ikke blir ødelagt. De skriver dette på sine nettsider:

Husk å ta hensyn når du ferdes på de fine Jærstrendene våre! Jærstrendene er kjent for sitt rike fugleliv. Dette innebærer bl.a. at det er båndtvang for hund hele året flere steder. Noen steder finner vi områder hvor plantelivet er fredet og det er forbud mot plukking av blomster. Vegetasjonen i sanddyneområdene er sårbar. Gå minst mulig i sanddynene.