Opplev Jæren på museum
Kultur

Opplev Jæren hele året: her er 11 forslag for hele familien

Opplev Jæren hele året med spennende aktiviteter for hele familien. Listen gir deg tipsene du trenger. Enten du er matelsker, vil sjekke ut spor etter vikinger, er opptatt av flyhistorie, vil nyte natur fra hav til hei eller er på jakt etter bruktbutikker på Jæren. For det er ikke lange distansen fra nord til sør. Drøyt 70 kilometer og mer enn 300.000 mennesker bor i region Jæren, så her er det mye å oppleve.

1. Strendene

Ogna Jærstrendene Å oppleve på Jæren
Ogna en junidag. Ja, du kan oppleve å ha ganske så stor plass for deg selv. Her er det to campingplasser. Ogna camping og Brusand camping.

Du kan ikke oppleve Jæren uten å ha vært på minst én av de lange sandstrendene. Det kan du bare ikke. Og det beste med disse er at de er flotte hele året. Enten du bader eller ei, vil du finne glede å være her og kjenne storhavet mot deg. Kanskje surfer du, eller i alle fall ser surfere som elsker vindkastene på Bore eller Hellestø. Eller velge en av de mer lune strendene, som Vigdel eller Ølberg. Foruten de 11 beste jærstrendene vi har listet opp, er det også verdt å sjekke ut barnevennlige Sandestranden og Vistestranden i Randaberg. Fra førstnevnte kan en gå til den unike rullesteinstranden på Børaunen – når det ikke er hekketid for trekkfuglene. Barnevennlig er også Godalen-turområdet i Stavanger øst og Vaulen i Hinna bydel i Stavanger.

Vi har laget en liste med 5 langgrunne og barnevennlige strender, som har do, kiosk og lekeplass. Toaletter og kiosk kan være sesongavhengig.

2. Unik overnatting i luksus eller i en tretopp

En del av det å oppleve Jæren, er også å sove på unike steder. Fra det særegne og eksklusive Eilert Smith eller ærverdige og luksuriøse Victoria hotell, begge i Stavanger, til en natt og to på Obrestad fyr i Hå kommune (kun helgeutleie i lavsesong).

Eller hva med en treopphytte helt sør på Ogna, også i Hå kommune? Alle er åpne året rundt. Du kan lese mer om disse og noen til i denne oversikten over unike overnattinger på Jæren. Livet hos tretopphyttene følger du på best på Trekronås Instakonto.

3. Matopplevelser i verdensklasse

Ja, det vil vi påstå at regionen har. Stavanger har restauranter med Michelin-stjerner som Re:naa, Sabi Omakase, Hermetikken og K2. Flere restauranter i Stavanger er også med i Michelin-guiden med god omtale, som Tango og Bellies. I Sandnes kokkelerer tidligere verdensmester i kokkekunst Charles Tjessem på Villa Skeiane i Sandnes.

Jøers på Klepp stasjon ligger 2 minutter å gå fra Klepp stasjon, som også er navnet på jernbanestasjonen hvor togene på Jærbanen stopper. De har vunnet både kritikerhjerter så vel som lokale hjerter. Åpent torsdag, fredag og lørdag og de har også ofte andre arrangementer.

Å oppleve Jæren er også å finne de små kafeene og ildsjelene som satser. Sjekk ut kafé/butikk-oasen Små øyeblikk i Randaberg sentrum, som blant annet har faste boblekvelder. Å ta turen innom Drivhuset bageri og kafé på Bryne er ellers noe å ha på må gjøre-lista. Et lite stykke Toscana på Jæren. Du kan sitte ute også hele året. Ekstra koselig i førjulstiden. Merk at de kan ha stengt en uke og to i juli. Eierne har også en kafé i Bryne sentrum, Smiå cafe. Der er det drop in. Åpent tirsdag til lørdag 10 til 16. De startet også restaurant på kveldstid i utvalgte helger i 2024. Her må du følge med på Smiås instagram, da tider og tilbud vil endre seg. Vi tar de likevel med, da Smiå har en unik stemning.

4. Gjenbrukseldorado fra nord til sør

Bruktbutikker er det veldig mange av. En fin og bærekratig måte å oppleve Jæren på. Her er organisasjoner som Fretex, NLM, NMS, Israelmisjonen og private som Loppeland på Jærhagen på Klepp og Stas & fjas i Stavanger. På de to sistnevnte er det private som leier hyller. Vi har laget en liste med 13 bruktbutikker fra nord til sør, med alt fra adresser til åpningstider og utvalg. Så tar du for deg disse, får du også en særdeles flott tur gjennom det jærske landskapet. Du kan ta tog til nesten alle.

Merk. Til IVARs ombrukssenter R:Elsk i Porsmyrveien 3 i Sandnes, tar du for eksempel buss 2 eller 3. Gå av på Porsmyrveien eller på Kvadrat. Med bil 12 minutter fra Stavanger og 6 fra Sandnes.

5. Opplev Jæren langs hav og i skog og mark

Opplev Jæren hele året? Ikke et problem for deg som liker frisk luft. Her kan du gå på ski deler av året. Vi kan ikke love skiføre på strendene, men vi kan love deg turer der du ikke trenger å være Lars Monsen for å gjennomføre. Noen fordeler med å være et relativt flatt landskap må det jo være. Turer på føttene kan du ta hele året.

Det er likevel mulig å bli svett også på Jæren altså! Selv om Ut.no har få turer som er merket «ekstra krevende». Krevende er det noen som har. Prøv deg på turen til Bjørndalsfjellet. Det er faktisk høyere enn Dalsnuten. Bjørndalsfjellet er en middels krevende tur, sier Ut.no. Turen tar rundt 2.5 time og er 362 høydemeter.

Vi har ellers laget en liste med 3 lavterskelturer på Jæren. Disse er alle også barnevennlige. For eksempel å gå langs den nedlagte (må understrekes) Ålgårdbanen. Turen går langs de gamle togskinnene langs Figgjoelva. Langs stien finner du et par steder der det opparbeidet for medbrakt. Husk bålforbudet mellom april og september. Turen er lettgått, men anbefales ikke for barnevogn da det er smale stier langs jernbanen

6. Historiske steder fra vikinger til 2. verdenskrig

Sirevåg krigsminne Krig lavterskeltur
Starten på anlegget fra 2.verdenskrig i Sirevåg. Naturopplevelsen er også fin, om du ikke er interesset i historie.

Jæren har mange spor etter vikinger. På Klepps høyeste punkt ligger Tinghaug og Krosshaug. En fin del av Tinghaug-runden for deg som vil ha litt trim både for hjerne og føtter. Hele veien sørover fra Randaberg står det spor etter andre verdenskrig. Helt sør i Sirevåg i Hå kommune (bildet) finner du et forsvarsanlegg med både kanonstillinger, luftvernstillinger og langstrakte huler. For deg som ikke liker historie, er det uansett en fin og relativt enkel tur opp hit. Bortsett fra en bittelitt bratt stigning i starten.

Vil du ha mer historie, og været er dårlig? Da tar du turen til Torpedoverkstedet på Sola, her er utstillingen «Fortellinger fra andre verdenskrig». Er du glad i fly, bør Flyhistorisk museum på Sola være et must for deg. Det ligger rett ved Torpedoverkstedet. Her står det også et stort Braathens SAFE-fly utendørs.

7. Butikker som ikke er del av en kjede

Opplev Jæren med shopping. Her finner du mange unike butikker. Som Sand mote i Randaberg og Syvende himmel i Fargegata i Stavanger som gir deg retrokjoler. Sig & Sue rett ved Fargegata er også verdt en titt. Her står bærekraft ektstra i sentrum.

I Sandnes bør du stikke innom Velvet, Mama Rosa, Swedish Grace og Objects. Hygge på Bryne har australske kjoler som de kun tar inn 1 eksemplar av hver. Simone er også en favoritt hos mange. Vi har laget en liste med adresser, åpningstider og nettsider til et utvalg av unike klesbutikker for kvinner på Jæren.

8. Nasjonal turistveg Jæren

Norge har 18 nasjonale turistveger. Den på Jæren ble i 2021 utvidet fra å være på 41 kilometer fra Bore i Klepp kommune til Ogna i Sirevåg, til også å gå innom kommunene Flekkefjord og Egersund. Fremdeles en veldig vakker vei å kjøre. Perfekt både for roadtrip med vanlig bil eller bobil. Spreke syklister kan jo også kose seg her. Husk at det er flatt, så «litt» vind kan du oppleve på Jæren på to hjul.

Vi har laget en liste med 5 steder du MÅ stoppe om du tar denne turen. Nordsjøvegen er for øvrig også en del av Nasjonal turistveg Jæren. Kommer du med bobil? Sjekk 3 steder for bobilcamping på Jæren nær strand.

9. Opplev Jæren for barn

Foruten å se hulene fra 2. verdenskrig på Sirevåg, så er det masse å oppleve på Jæren for barn i alle aldre. Ikke alt koster noe heller. Strendene er gratis. Det samme er frisbeegolf-banene.

Opp med lommeboka må du om du skal besøke Kongeparken på Ålgård. Et årskort kan ellers være smart! Jærmuseet har også inngangspenger for barn over 4 år. På de 13 anleggene kan du derimot være lenge. «Opplev, delta, utforsk» er Jærmuseets motto og det kan du til gangs på steder som Vitenfabrikken i Sandnes og Vitengarden på Nærbø i Hå. Her er det også dyr å se. Det samme med Limagarden på Ålgård. Her du kan gå på stylter, hoppe tau og kaste hestesko. Velger du Vistnestunet, har de turstier som passer for rullestol og barnevogn. Oljemuseet i Stavanger har også mange opplevelser for barn. Her er det ikke et «bare se, ikke røre-«museum. Det samme må også sies om Stavanger Museums barnemuseum-avdeling med over 6000 gjenstander. Her er det også en kle deg ut-avdeling. Museet ligger i kort gåavstand fra tog- og busstasjon bak Rogaland Teater.

Foruten strendene, der mange er familievennlige, finnes det også et utendørs, kommunalt basseng. Gamlingen ligger rett ved turområdet Mosvatnet. Det er per august 2024 ikke et badeland i Jæren-regionen.

Dyr er jo også alltid kjekt for hele familien! Vi har derfor laget en liste over gårder med dyr å besøke. Noen av disse er også gratis.

10. Gatekunst og kultur

Som i resten av landet, er det nok av festivaler og konserter å oppleve på Jæren. Selvsagt mange innen musikk. De største kommer til Vikings fotballstadion, DNB Arena og Stavanger konserthus. Festivaler som Utopia, Vaulen Open Air og Mablis gir også kjente navn. Den berømte Jærnåttå på Bryne gir alltid mye liv og kjente, norske navn på scenen.

Du har også Gladmat-festivalen i Stavanger, Potetfestivalen på Bryne og det er også gatekunsfestival i Stavanger. Gatekunst kan du også selvsagt se helt gratis hele året. Mange av Pøbels verk er for eksempel lett tilgjengelig. Også på strendene som på Regestranda rett ved Solastranda i Sola kommune kan du plutselig se kunst på en bunkers og tre fra krigen.

Opplev Jæren og opplev kunst. Liker du samtidskunst, må du ta turen til Mosvatnet og Rogaland kunstmuseum. Når du ser glasskuppelen, er du på rett sted. Så kan du fortsette turen rundt et av Stavangers mest populære turområder. For som nesten alltid når du er i nærheten av en attraksjon, kan den kombineres med en gåtur.

11. Gårdsutsalg

Jæren er Norges matfat. Punktum. Gårdsutsalgene har virkelig poppet opp. Trenger du ikke mat? Da skal du vite at her er det ofte mye mer som tilbys. Grude gartneri på Klepp har for eksempel mye fint interiør fra Italia og Danmark, og de lekreste vertinnegavene nydelig innpakket. Ystepikene på Varhaug selger mer enn egne oster. Her får du keramikk fra lokale kunstnere, skinn og gaveartikler.

Sjekk ut vår liste over varierte gårdsutsalg på Jæren og opplev Jæren med hode, hjerte og mage!

Opplev Jæren, men hvordan komme hit?

Hvor er Jæren? 8 kommuner er med! Randaberg, Stavanger, Sola, Sandnes, Klepp, Time, Hå og Gjesdal. Slik definerer Store norske leksikon området, slik tenker også Visit Jæren.

Fly: SAS, Norwegian, Flyr og Widerøe flyr av de norske. Ellers er også KLM, Air Baltic, Lufthansa, Wizz, LoganAir og DAT her. Sjekk Avinor for oppdaterte direkteruter fra utlandet og Norge til Stavanger.

Tog: Opplev Jæren med tog! Du kan ta tog fra Oslo. Stavanger er endestasjon, men det er mange stopp langs Jærbanen før det som Ogna, Brusand, Vigrestad, Varhaug, Bryne, Klepp, Øksnavadporten, Skeiane, Sandnes, Jåttåvågen (stopp for Vaulen Open Air-festivalen, fotballkamper og konserter på hjemmebanen til Viking), Gausel, Mariero, Paradis og endestasjonen Stavanger – som ligger i sentrum. Bruk f.eks Vy-appen. Det går ikke direkte tog mellom Stavanger og Bergen, du må via Oslo. Merk at Go-Ahead Nordic har overatt det som før het Sørlandsbanen. Nå heter det Sørtoget.

Buss: Kystbussen og Vy går mellom Stavanger og Bergen. En vakker tur med to fergeturer inkludert. Kjøp billetter tidlig, og du kan komme ned i 99 kroner én vei.

Bil: Kommer du fra Bergen, må du ta to ferger. Sandvikvåg-Halhjem (cirka 45 minutter) og Arsvågen-Mortavika (cirka 20 minutter). Fra Bergen til Stavanger er det cirka 5 timers kjøring om du treffer på fergene. Fergene går hele døgnet, med redusert hyppighet på natt. Det er 209 kilometer mellom Stavanger og Bergen.

Kjøring fra Nord-Norge: Kortest via Finland/Sverige til Oslo og så Nordsjøvegen til Jæren.

Til Jæren med bilferge

Sjøveien med bil – fra Danmark, Bergen eller Larvik: Fjordline går fra Hirsthals i Danmark til Risavika i Tananger og deretter til Bergen, om du kommer den veien. Du kan også ta Color Line fra Hirsthals, men må da gå av i Kristiansand. Fjordline går også til Kristiansand, som er drøyt 3 timer og 15 minutter sør for Stavanger.

Drar du fra Bergen, kan du gå av i Stavanger og omvendt. Fra Stavanger går Fjordline til Hirtshals, og fortsetter så til Larvik – om du skal den veien og vil ta sjøveien.

Opplev Jæren med kollektivtrafikk

Buss og tog: opplev Jæren på tog eller buss. Det er smart å laste ned Kolumbus-appen. Kjøp en ukesbillett for Nord-Jæren og Jæren dersom du skal reise noen ganger. Eller bruk strekningsbillett-alternativet. I 2024 innførte Kolumbus strekningsbilletter. Du betaler da bare for strekningen, uavhengig av soner. Denne billett-typen trenger du den svarte Kolumbus-appen for å bruke. De andre billett-typene må du ha appen Kolumbus billett for.

Kan brukes på buss, tog, hurtigbåter og ferjer. Togene på Jæren går relativt ofte, også på nettene i helgene. Om sommeren kan det derimot være redusert tilbud. Du kan ta toget til noen av strendene. Det gjelder Ogna og Brusand. Men det er litt gåtid, cirka 10-15 minutter. Regn med at togene da går én gang i timen.

Buss korresponderer med tog på enkelte stopp. Kommer du for eksempel til Klepp stasjon fra Stavanger, tar buss 59 deg til sentrum på få minutter. Merk: er toget veldig forsinket, venter ikke bussen.

Bil: Skal du til andre strender, går det ikke kollektivstransport. Kommer du ikke med egen bil, lei en. Du vil gjerne ha med deg f.eks Preikestolen, som er 1 time fra Stavanger.

Bobil: Det er flere steder å parkere bobilen. Enkelte steder året rundt, som på Ogna eller Brusand. Det er ikke veldig mange steder å fricampe. Sjekk ut 3 steder for bobilcamping på Jæren nær strand.

Denne listen ble oppdatert 30. september 2024.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap