Distanse fra nord til sør? Drøyt 70 kilometer og mer enn 300.000 mennesker bor her, så her er det mye å oppleve. Og vurderer du å flytte til regionen, håper vi du finner mye nyttig informasjon her!

Men hvor er Jæren? Regionen dekker 8 kommuner. Randaberg, Stavanger, Sola, Sandnes, Klepp, Time, Hå og Gjesdal. Ikke lett å vite for deg som kommer utenfra hvor grensene går. Slik definerer Store norske leksikon området, slik tenker Jærmuseet om Jæren og det gjør også Visit Jæren.

1. Strendene

Ogna Jærstrendene Å oppleve på Jæren
Ogna en junidag. Ja, du kan oppleve å ha ganske så stor plass for deg selv. Her er det to campingplasser. Ogna camping og Brusand camping.

Du kan ikke oppleve Jæren uten å ha vært på minst én av de lange sandstrendene. Det kan du bare ikke. Og det beste med disse er at de er flotte hele året. Enten du bader eller ei, vil du finne glede å være her og kjenne storhavet mot deg. Kanskje surfer du, eller i alle fall ser surfere som elsker vindkastene på Bore eller Hellestø. Eller velge en av de mer lune strendene, som Vigdel eller Ølberg. Foruten de 10 beste jærstrendene vi har listet opp, er det også verdt å sjekke ut de barnevennlige Sandestraden og Vistestranden i Randaberg, der du fra førstnevnte kan gå til den unike rullesteinstranden på Børaunen – når det ikke er hekketid for trekkfuglene, Godalen-turområdet i Stavanger øst og Vaulen i Hinna bydel i Stavanger. Vi har laget en liste med 5 langgrunne og barnevennlige strender, som har do, kiosk og lekeplass.

2. Unik overnatting i luksus eller i en tretopp

En del av det å oppleve Jæren, er også å sove på unike steder. Fra det særegne og eksklusive Eilert Smith eller ærverdige og luksuriøse Victoria hotell i Stavanger, til en natt og to på Obrestad fyr i Hå kommune (kun helgeutleie i lavsesong) eller hva med en treopphytte helt sør på Ogna, også i Hå kommune? Alle er åpne året rundt, og du kan lese mer om disse og noen til i denne oversikten over unike overnattinger på Jæren. Livet hos tretopphyttene følger du på best på Trekronås Instakonto.

3. Matopplevelser i verdensklasse

Ja, det vil vi påstå at regionen har. Stavanger har restauranter med Michelin-stjerner som Renaa og Sabi Omakase, i Sandnes kokkelerer tidligere verdensmester i kokkekunst Charles Tjessem på Villa Skeiane i Sandnes og på Bryne i Time kommune finner du Heine Grovs restaurant Jærkokken. Jøers på Klepp stasjon (som dette området av Klepp kommune heter) ligger 2 minutter å gå fra Klepp stasjon (som også er navnet på jernbanestasjonen hvor togene på Jærbanen stopper) har vunnet både kritikerhjerter så vel som lokale hjerter. De har åpent torsdag, fredag og lørdag og de har også ofte andre arrangementer, så følg med på deres Facebookside for siste nytt.

Å oppleve Jæren er også å finne de små kafeene og ildsjelene som satser. Sjekk ut kafé/butikk-oasen Små øyeblikk i Randaberg sentrum, som blant annet har faste boblekvelder. Å ta turen innom Drivhuset bageri og kafé på Bryne er ellers noe å ha på må gjøre-lista. Det flotte drivhuset ble helt nytt i 2021, og er et lite stykke Toscana på Jæren. Merk at de kan ha stengt en uke og to i juli. Følg med på Facebook-siden.

Drivhuset bageri Å oppleve på Jæren
Drivehuset bageri på Bryne. Kan blant annet kombineres med tur i Njåskogen, Midgardsormen og Frøya dagsturhytte langs Frøylandsvatnet i Klepp.

4. Gjenbrukseldorado fra nord til sør

Bruktbutikker er det mange, veldig mange av og en fin og bærekratig måte å oppleve Jæren på. Her finner du både organisasjoner som Fretex, NLM, NMS, Israelmisjonen og private som Stas & fjas i Stavanger som selger varer andre ikke trenger mer. Vi har laget en liste med 13 bruktbutikker fra nord til sør, med alt fra adresser til åpningstider og utvalg. Så tar du for deg disse får du også en særdeles flott tur gjennom det jærske landskapet. Du kan ta tog til nesten alle.

5. Turer langs hav og i skog og mark

Å oppleve Jæren hele året er ikke et problem for deg som liker frisk luft. Her kan du gå på ski og på føttene hele året. Vi kan ikke love skiføre på strendene slik det var vinteren 2020/21, men vi kan love deg turer der du ikke trenger å være Lars Monsen for å gjennomføre. Noen fordeler med å være et relativt flatt landskap må det jo være.

Orre Jærstrendene
Det som er fint med Jærstrendene, er at vil du ikke gå på sanden – er det fint å gå på stiene bak! Dette er fra Hellestø på Tjelta i Sola kommune.

Det er likevel mulig å bli svett også på Jæren altså! Bare gå i motvind, så ser du. Vi har ellers laget en liste med 3 lavterskelturer på Jæren, og disse er alle også barnevennlige. For eksempel å gå langs den nedlagte (må understrekes) Ålgårdbanen. Turen går langs de gamle togskinnene langs Figgjoelva. Langs stien finner du et par steder der det opparbeidet for medbrakt. Husk likevel på bålforbudet mellom april og september. Turen er lettgått, men anbefales ikke for barnevogn da det er smale stier langs jernbanen

6. Historiske steder fra vikinger til 2.verdenskrig

Sirevåg krigsminne Krig lavterskeltur
Starten på anlegget fra 2.verdenskrig i Sirevåg. Naturopplevelsen er også fin, om du ikke er interesset i historie.

Jæren har mange spor etter vikinger. På Klepps høyeste punkt ligger Tinghaug og Krosshaug, en fin del av Tinghaug-runden for deg som vil ha litt trim både for hjerne og føtter. Hele veien sørover fra Randaberg står det spor etter krigen, og helt sør i Sirevåg i Hå kommune (bildet) finner du et forsvarsanlegg med både kanonstillinger, luftvernstillinger og langstrakte huler. For deg som ikke liker historie, er det uansett en fin og relativt enkel tur opp hit – bortsett fra en bittelitt bratt stigning i starten. Ikke nok krig og været er dårlig? Da tar du turen til Torpedoverkstedet på Sola, her er utstillingen “Fortellinger fra andre verdenskrig”. Er du glad i fly, bør Flyhistorisk museum på Sola være et must for deg og det ligger rett ved Torpedoverkstedet.

7. Butikker som ikke er del av en kjede

Å oppleve Jæren kan også være å handle, og her finner du mange unike butikker. Som altså ikke er en del av en kjede, som satser på å gi deg det lille ekstra. Fra 5 høns i Randaberg og Syvende himmel i fargegata i Stavanger som gir deg retrokjoler til Velvet, Mama Rosa, Swedish Grace og Objects i Sandnes til Hygge på Bryne som har australske kjoler hun kun tar inn 1 eksemplar av hver i. Vi har laget en liste med adresser, åpningstider og nettsider til et utvalg av unike klesbutikker for kvinner på Jæren.

8. Nasjonal turistveg Jæren

Norge har 18 nasjonale turistveger, og den på Jæren ble i 2021 utvidet fra å være på 41 kilometer fra Bore i Klepp kommune til Ogna i Sirevåg til også å gå innom kommunene Flekkefjord og Egersund. Fremdeles en veldig vakker vei å kjøre, og perfekt både for roadtrip med vanlig bil eller bobil. Spreke syklister kan jo også kose seg her, men husk at det er flatt her så “litt” vind kan du oppleve på Jæren på to hjul. Vi har laget en liste med 5 steder du MÅ stoppe om du tar denne turen. Nordsjøvegen er for øvrig også en del av Nasjonal turistveg Jæren. Kommer du med bobil, har vi også laget en listen med 3 steder for bobilcamping på Jæren nær strand.

9. Jæren for barn

Foruten å se hulene fra 2.verdenskrig på Sirevåg, så er det masse å oppleve på Jæren for barn i alle aldre og ikke alt koster noe heller. Strendene er gratis, det samme er de mange frisbeegolfbanene for eksempel i Randaberg, på Sola, på Bryne og i Sandvedparken på Sandnes. Her er en liste på 5 å starte med. Her er det også satt opp volleyballbane og en kan gå Planet-turen. Opp med lommeboka må du om du skal besøke Kongeparken på Ålgård, eller noen av Jærmuseets mange flotte anlegg. På disse 13 anleggene kan du være i mange, mange timer. “Opplev, delta, utforsk” er Jærmuseets motto og det kan du til gangs på steder som Vitenfabrikken i Sandnes, Vitengarden på Nærbø i Hå, Flyhistorisk museum på Sola, Limagarden på Ålgård hvor du kan gå på stylter, hoppe tau og kaste hestesko og Vistnestunet. Sistnevnte har turstier som passer for rullestol og barnevogn.

10. Gatekunst og kultur

Som i resten av landet, er det nok av festivaler og konserter å oppleve på Jæren. Selvsagt mange innen musikk, med veldig store navn i Stavanger på SR Bank-arena, DNB Arena og i Stavanger konserthus. Den berømte Jærnåttå på Bryne gir alltid mye liv og kjente navn på scenen. Men du har også Gladmat-festivalen i Stavanger, Potetfestivalen og ikke minst den årlige traktorpulling-konkurransen på Jæren. Kunst kan du også se, og det helt gratis. Mange av Pøbels verk er lett tilgjengelig, men også på strendene som på Regestranda rett ved Solastranda i Sola kommune kan plutselig se kunst på en bunkers og tre fra krigen.

Liker du samtidskunst, må du ta turen til Mosvatnet og Rogaland kunstmuseum. Når du ser glasskuppelen, er du på rett sted og så kan du fortsette turen rundt et av Stavangers mest populære turområder. For som nesten alltid når du er i nærheten av en attraksjon, kan den kombineres med en kort eller lang tur.

11. Gårdsutsalg med mer enn ureist mat

Jæren er Norges matfat, her dyrkes mye av det du spiser. Gårdsutsalgene har virkelig poppet opp, og du kan spise deg fra Randaberg i nord til Hå i sør. Trenger du ikke mat? Da skal du vite at her er det ofte mye mer enn mat. Grude gartneri på Klepp er også et gartneri med mye fint interiør fra Italia og Danmark. Ystepikene på Varhaug selger i tillegg til egne oster og tapas to go-brett, også keramikk fra lokale kunstnere, skinn og gaveartikler. Sjekk ut vår liste over 6 varierte gårdsutsalg på Jæren og gled deg til å oppleve Jæren med hode, hjerte og mage!

opplev Jæren Brusand strand

Hvor er Jæren og hvordan komme hit?

Fly: SAS, Norwegian, Flyr og Widerøe flyr av de norske. Ellers er også KLM, Air Baltic, Lufthansa og danske DAT her. Sjekk Avinor for oppdaterte ruter.

Tog: Du kan ta tog fra Oslo. Stavanger er endestasjon, men det er mange stopp langs Jærbanen før det som Ogna, Brusand, Vigrestad, Varhaug, Bryne, Klepp, Øksnavadporten, Skeiane, Sandnes, Jåttåvågen (stopp for fotballkamper og konserter på hjemmebanen til Viking), Gausel, Mariero, Paradis og endestasjonen Stavanger – som ligger i sentrum. Bruk f.eks Vy-appen. Det går ikke direkte tog mellom Stavanger og Bergen, du må via Oslo. Merk Go-Ahead Nordic har overatt det som før het Sørlandsbanen. Nå heter det Sørtoget.

Buss: Fra Bergen i nord og fra Oslo i sør kan du ta ulike ekspressbusser. F.eks Lavprisekspressen som går Oslo-Kristiansand-Stavanger.

Bil: Kommer du fra Bergens-siden, må du ta to ferger. Sandvikvåg-Halhjem og Arsvågen-Mortavika. Fra Bergen til Stavanger er det cirka 5 timers kjøring om du treffer på fergene. Fergene går hele døgnet, med noe redusert hyppighet på natt. Det er 209 kilometer mellom Stavanger og Bergen.

Sjøveien med bil – fra Danmark, Bergen eller Larvik: Fjordline går fra Hirsthals i Danmark til Risavika i Tananger og deretter til Bergen, om du kommer den veien. Du kan også ta Color Line fra Hirsthals, men må da gå av i Kristiansand. Fjordline går også til Kristiansand. Drar du fra Bergen, kan du gå av i Stavanger og omvendt. Fra Stavanger går Fjordline til Hirtshals, og fortsetter så til Larvik – om du skal den veien og vil ta sjøveien.

Kjøring fra Nord-Norge: Kortest via Finland/Sverige til Oslo og så Nordsjøvegen til Jæren.

Kommunikasjon på Jæren

Buss og tog: Her er det smart å laste ned Kolumbus-appen. Kjøper du f.eks en 24-timersbillett for Nord-Jæren og Jæren, koster det 110 kroner og da kan du reise både med buss, tog, hurtigbåter og ferjer. Kolumbus og Jernbanedirektoratet har nemlig en avtale om rute-, takst- og billettsamarbeid i Rogaland. Blir du lenge, kjøp for 1 uke! Du kan nemlig ta toget til noen av strendene, det gjelder Ogna og Brusand. Beregn uansett litt gåtid, cirka 10-15 minutter. 

Avtalen sikrer likt takst- og billettsystem, samt korresponderende avgangstider! Kommer du f.eks til Klepp stasjon fra Stavanger, står det en buss og venter som tar deg til sentrum på få minutter. Selve transporten med buss og båt er det operatørselskaper som gjør på kontrakt for Kolumbus, som disponerer totalt 450 busser, 10 hurtigbåter og 3 ferjer.

Bil: Skal du til andre strender, går det ikke kollektivstransport. Så kommer du ikke med egen bil, vil vi anbefale at du leier en. Du vil gjerne ha med deg Preikestolen eller andre attraksjoner også, og da kan egen transport være ok å ha. Men togene på Jæren går ofte, også på nettene i helgene. 

Bobil: Det er flere steder å parkere bobilen, også enkelte steder året rundt som på Ogna eller Brusand – men ikke nødvendigvis veldig mange steder å fricampe. Sjekk ut 3 steder for bobilcamping på Jæren nær strand eller gå for bobilparkering i havner eller i Stavanger sentrum.

Visit Jæren