Kafe i drivhus. søndagsåpne kafeer på jæren. Drivhuset bageri Bryne kafe
Kultur

11 tips: opplev Jæren med hjerte, hjerne og mage

Opplev Jæren hele året, her er alle tipsene du trenger! Distanse fra nord til sør? Drøyt 70 kilometer og mer enn 300.000 mennesker bor her, så her er det mye å oppleve.

Vurderer du å flytte til regionen, håper vi du finner mye nyttig informasjon her.

Hvor er Jæren? 8 kommuner er med! Randaberg, Stavanger, Sola, Sandnes, Klepp, Time, Hå og Gjesdal. 

Slik definerer Store norske leksikon området, slik tenker også Visit Jæren.

1. Strendene

Ogna Jærstrendene Å oppleve på Jæren
Ogna en junidag. Ja, du kan oppleve å ha ganske så stor plass for deg selv. Her er det to campingplasser. Ogna camping og Brusand camping.

Du kan ikke oppleve Jæren uten å ha vært på minst én av de lange sandstrendene. Det kan du bare ikke. Og det beste med disse er at de er flotte hele året. Enten du bader eller ei, vil du finne glede å være her og kjenne storhavet mot deg. Kanskje surfer du, eller i alle fall ser surfere som elsker vindkastene på Bore eller Hellestø. Eller velge en av de mer lune strendene, som Vigdel eller Ølberg. Foruten de 10 beste jærstrendene vi har listet opp, er det også verdt å sjekke ut barnevennlige Sandestranden og Vistestranden i Randaberg. Fra førstnevnte kan en gå til den unike rullesteinstranden på Børaunen – når det ikke er hekketid for trekkfuglene. Barnevennlig er også Godalen-turområdet i Stavanger øst og Vaulen i Hinna bydel i Stavanger.

Vi har laget en liste med 5 langgrunne og barnevennlige strender, som har do, kiosk og lekeplass. Toaletter og kiosk sesongavhengig.

2. Unik overnatting i luksus eller i en tretopp

En del av det å oppleve Jæren, er også å sove på unike steder. Fra det særegne og eksklusive Eilert Smith eller ærverdige og luksuriøse Victoria hotell, begge i Stavanger, til en natt og to på Obrestad fyr i Hå kommune (kun helgeutleie i lavsesong). Eller hva med en treopphytte helt sør på Ogna, også i Hå kommune? Alle er åpne året rundt. Du kan lese mer om disse og noen til i denne oversikten over unike overnattinger på Jæren. Livet hos tretopphyttene følger du på best på Trekronås Instakonto.

3. Matopplevelser i verdensklasse

Ja, det vil vi påstå at regionen har.

Stavanger har restauranter med Michelin-stjerner som Re:naa og Sabi Omakase.

I Sandnes kokkelerer tidligere verdensmester i kokkekunst Charles Tjessem på Villa Skeiane i Sandnes.

Jøers på Klepp stasjon ligger 2 minutter å gå fra Klepp stasjon, som også er navnet på jernbanestasjonen hvor togene på Jærbanen stopper. De har vunnet både kritikerhjerter så vel som lokale hjerter. Åpent torsdag, fredag og lørdag og de har også ofte andre arrangementer. Følg med på deres Facebookside for siste nytt.

Å oppleve Jæren er også å finne de små kafeene og ildsjelene som satser. Sjekk ut kafé/butikk-oasen Små øyeblikk i Randaberg sentrum, som blant annet har faste boblekvelder. Å ta turen innom Drivhuset bageri og kafé på Bryne er ellers noe å ha på må gjøre-lista. Det flotte drivhuset ble helt nytt i 2021. Et lite stykke Toscana på Jæren. De har også flotte arrangementer, og du kan sitte ute også hele året. Merk at de kan ha stengt en uke og to i juli. Følg med på Facebook-siden. I 2023 åpnet eierne også en kafé i Bryne sentrum, Smiå cafe. Der er det drop in, og åpent mandag til lørdag 10 til 17. Følg med på Facebook her også for endringer.

4. Gjenbrukseldorado fra nord til sør

Bruktbutikker er det veldig mange av. En fin og bærekratig måte å oppleve Jæren på. Her er organisasjoner som Fretex, NLM, NMS, Israelmisjonen og private som Loppeland på Jærhagen på Klepp og Stas & fjas i Stavanger. På de to sistnevnte er det private som leier hyller. Vi har laget en liste med 12 bruktbutikker fra nord til sør, med alt fra adresser til åpningstider og utvalg. Så tar du for deg disse, får du også en særdeles flott tur gjennom det jærske landskapet. Du kan ta tog til nesten alle.

5. Opplev Jæren langs hav og i skog og mark

Opplev Jæren hele året? Ikke et problem for deg som liker frisk luft. Her kan du gå på ski deler av året. Vi kan ikke love skiføre på strendene slik det var vinteren 2020/21, men vi kan love deg turer der du ikke trenger å være Lars Monsen for å gjennomføre. Noen fordeler med å være et relativt flatt landskap må det jo være. Turer på føttene kan du ta hele året.

Det er likevel mulig å bli svett også på Jæren altså! Bare gå i motvind, så ser du.

Vi har ellers laget en liste med 3 lavterskelturer på Jæren. Disse er alle også barnevennlige. For eksempel å gå langs den nedlagte (må understrekes) Ålgårdbanen. Turen går langs de gamle togskinnene langs Figgjoelva. Langs stien finner du et par steder der det opparbeidet for medbrakt. Husk bålforbudet mellom april og september. Turen er lettgått, men anbefales ikke for barnevogn da det er smale stier langs jernbanen

6. Historiske steder fra vikinger til 2.verdenskrig

Sirevåg krigsminne Krig lavterskeltur
Starten på anlegget fra 2.verdenskrig i Sirevåg. Naturopplevelsen er også fin, om du ikke er interesset i historie.

Jæren har mange spor etter vikinger. På Klepps høyeste punkt ligger Tinghaug og Krosshaug. En fin del av Tinghaug-runden for deg som vil ha litt trim både for hjerne og føtter. Hele veien sørover fra Randaberg står det spor etter krigen. Helt sør i Sirevåg i Hå kommune (bildet) finner du et forsvarsanlegg med både kanonstillinger, luftvernstillinger og langstrakte huler. For deg som ikke liker historie, er det uansett en fin og relativt enkel tur opp hit. Bortsett fra en bittelitt bratt stigning i starten.

Vil du ha mer historie, og været er dårlig? Da tar du turen til Torpedoverkstedet på Sola, her er utstillingen «Fortellinger fra andre verdenskrig». Er du glad i fly, bør Flyhistorisk museum på Sola være et must for deg og det ligger rett ved Torpedoverkstedet. Her står det også et stort Braathens SAFE-fly yutendørs.

7. Butikker som ikke er del av en kjede

Opplev Jæren med shopping. Her finner du mange unike butikker. Som Sand mote i Randaberg og Syvende himmel i Fargegata i Stavanger som gir deg retrokjoler. Sig&Sue rett ved Fargegata er også verdt en titt. Her står bærekraft ektstra i sentrum. I Sandnes bør du stikke innom Velvet, Mama Rosa, Swedish Grace og Objects. Hygge på Bryne har australske kjoler som de kun tar inn 1 eksemplar av hver. Vi har laget en liste med adresser, åpningstider og nettsider til et utvalg av unike klesbutikker for kvinner på Jæren.

8. Nasjonal turistveg Jæren

Norge har 18 nasjonale turistveger. Den på Jæren ble i 2021 utvidet fra å være på 41 kilometer fra Bore i Klepp kommune til Ogna i Sirevåg, til også å gå innom kommunene Flekkefjord og Egersund. Fremdeles en veldig vakker vei å kjøre. Perfekt både for roadtrip med vanlig bil eller bobil. Spreke syklister kan jo også kose seg her. Husk at det er flatt, så «litt» vind kan du oppleve på Jæren på to hjul. Vi har laget en liste med 5 steder du MÅ stoppe om du tar denne turen. Nordsjøvegen er for øvrig også en del av Nasjonal turistveg Jæren. Kommer du med bobil? Sjekk 3 steder for bobilcamping på Jæren nær strand.

9. Opplev Jæren for barn

Foruten å se hulene fra 2.verdenskrig på Sirevåg, så er det masse å oppleve på Jæren for barn i alle aldre. Ikke alt koster noe heller. Strendene er gratis. Det samme er frisbeegolfbanene. Her er en liste på 5 å starte med.

Opp med lommeboka må du om du skal besøke Kongeparken på Ålgård. Jærmuseet har også inngangspenger for barn over 4 år. På de 13 anleggene kan du derimot være lenge. «Opplev, delta, utforsk» er Jærmuseets motto og det kan du til gangs på steder som Vitenfabrikken i Sandnes og Vitengarden på Nærbø i Hå. Det samme med Limagarden på Ålgård. Her du kan gå på stylter, hoppe tau og kaste hestesko. Velger du Vistnestunet, har de turstier som passer for rullestol og barnevogn.

Dyr er også alltid kjekt! Vi har derfor laget en liste over gårder med dyr det er gratis å besøke.

10. Gatekunst og kultur

Som i resten av landet, er det nok av festivaler og konserter å oppleve på Jæren. Selvsagt mange innen musikk. De største kommer til SR Bank-arena, DNB Arena og i Stavanger konserthus. Den berømte Jærnåttå på Bryne gir alltid mye liv og kjente navn på scenen. Du har også Gladmat-festivalen i Stavanger, Potetfestivalen på Bryne og i 2023 ble det også igjen Gatekunstfestival i Stavanger, i regi av Nice Surpise. Gatekunst kan du også selvsagt se helt gratis hele året. Mange av Pøbels verk er f.eks lett tilgjengelig. Også på strendene som på Regestranda rett ved Solastranda i Sola kommune kan du plutselig se kunst på en bunkers og tre fra krigen.

Liker du samtidskunst, må du ta turen til Mosvatnet og Rogaland kunstmuseum. Når du ser glasskuppelen, er du på rett sted. Så kan du fortsette turen rundt et av Stavangers mest populære turområder. For som nesten alltid når du er i nærheten av en attraksjon, kan den kombineres med en gåtur.

11. Gårdsutsalg

Jæren er Norges matfat. Punktum. Gårdsutsalgene har virkelig poppet opp. Trenger du ikke mat? Da skal du vite at her er det ofte mye mer som tilbys. Grude gartneri på Klepp har f.eks mye fint interiør fra Italia og Danmark, og de lekreste vertinnegavene nydelig innpakket. Ystepikene på Varhaug selger mer enn egne oster. Her får du keramikk fra lokale kunstnere, skinn og gaveartikler.

Sjekk ut vår liste over varierte gårdsutsalg på Jæren og opplev Jæren med hode, hjerte og mage!

Opplev Jæren, men hvordan komme hit?

Fly: SAS, Norwegian, Flyr og Widerøe flyr av de norske. Ellers er også KLM, Air Baltic, Lufthansa og danske DAT her. Sjekk Avinor for oppdaterte ruter.

Tog: Du kan ta tog fra Oslo. Stavanger er endestasjon, men det er mange stopp langs Jærbanen før det som Ogna, Brusand, Vigrestad, Varhaug, Bryne, Klepp, Øksnavadporten, Skeiane, Sandnes, Jåttåvågen (stopp for fotballkamper og konserter på hjemmebanen til Viking), Gausel, Mariero, Paradis og endestasjonen Stavanger – som ligger i sentrum. Bruk f.eks Vy-appen. Det går ikke direkte tog mellom Stavanger og Bergen, du må via Oslo. Merk Go-Ahead Nordic har overatt det som før het Sørlandsbanen. Nå heter det Sørtoget.

Buss: Fra Bergen i nord og fra Oslo i sør kan du ta ulike ekspressbusser. F.eks Lavprisekspressen som går Oslo-Kristiansand-Stavanger.

Bil: Kommer du fra Bergens-siden, må du ta to ferger. Sandvikvåg-Halhjem og Arsvågen-Mortavika. Fra Bergen til Stavanger er det cirka 5 timers kjøring om du treffer på fergene. Fergene går hele døgnet, med noe redusert hyppighet på natt. Det er 209 kilometer mellom Stavanger og Bergen.

Kjøring fra Nord-Norge: Kortest via Finland/Sverige til Oslo og så Nordsjøvegen til Jæren.

Til Jæren med bilferge

Sjøveien med bil – fra Danmark, Bergen eller Larvik: Fjordline går fra Hirsthals i Danmark til Risavika i Tananger og deretter til Bergen, om du kommer den veien. Du kan også ta Color Line fra Hirsthals, men må da gå av i Kristiansand. Fjordline går også til Kristiansand, som er drøyt 3 timer og 15 minutter sør for Stavanger.

Drar du fra Bergen, kan du gå av i Stavanger og omvendt. Fra Stavanger går Fjordline til Hirtshals, og fortsetter så til Larvik – om du skal den veien og vil ta sjøveien.

Fra Nederland: I 2022 begynte også Holland lines å gå fra Groeningen i Nederland til Kristiandsand. Denne ble nedlagt i 2023.

Opplev Jæren med kollektivtrafikk

Buss og tog: opplev Jæren på tog eller buss. Det er smart å laste ned Kolumbus-appen. Kjøp en 24-timersbillett for Nord-Jæren og Jæren dersom du skal reise mer enn én gang kollektivt. Kan brukes på buss, tog, hurtigbåter og ferjer. Togene på Jæren går ofte, også på nettene i helgene. Buss korresponderer med tog på enkelte stopp. Kommer du f.eks til Klepp stasjon fra Stavanger, tar en buss deg til sentrum på få minutter. Merk: er toget veldig forsinket, venter ikke bussen. Blir du lenge, kjøp for 1 uke! Du kan ta toget til noen av strendene. Det gjelder Ogna og Brusand. Men det er litt gåtid, cirka 10-15 minutter. 

I 2024 innførte også Kolumbus strekningsbilletter. Du betaler da bare for strekningen, uavhengig av soner. Denne billett-typen trenger du den svarte Kolumbus-appen for å bruke. De andre billett-typene må du ha appen Kolumbus billett for.

Bil: Skal du til andre strender, går det ikke kollektivstransport. Kommer du ikke med egen bil, lei en. Du vil gjerne ha med deg f.eks Preikestolen, som er 1 time fra Stavanger.

Bobil: Det er flere steder å parkere bobilen. Enkelte steder året rundt, som på Ogna eller Brusand. Det er ikke veldig mange steder å fricampe. Sjekk ut 3 steder for bobilcamping på Jæren nær strand.

Denne listen ble oppdatert 10.mars 2024

Share via
Copy link
Powered by Social Snap