Nasjonal turistveg Jæren Ogna strand oversiktsbilde
Jysla jillt

Nasjonal turistveg Jæren – 5 steder å stoppe

Kulturlandskapet langs Nasjonal turistveg Jæren (også ofte kalt for Nordsjøvegen) er uendelig vakker. Her får du høy himmel, langstrakt utsikt og det spesielle – men flotte – Jærlyset. Fra gammelt av ble denne kyststrekningen regnet som en av Norges farligste og ser du veldig godt etter kan  det være du kan få et glimt av et gammelt skipsforlis eller to. Strekningen foregår langs kyststripen mellom dyrket mark og de langstrakte strendene våre.

Nasjonal turistveg Jæren går mellom Ogna og Bore og er 41 kilometer lang. Du kan kjøre langs den med bil eller på to hjul om du har litt bedre tid til å oppleve strekningen. 

Nylig har Nasjonal turistveg Jæren blitt utvidet til å strekke seg ned mot Flekkefjord gjennom Dalane og Egersund.

1. Strendene

nasjonalturisvei Jæren, 
Orrestranden, Jærstrendene Klepp
Ølberg

Du kan ikke komme til Nordsjøvegen og ikke stoppe med noen av strendene! Dette er jo trossalt noe av det som Jæren er mest kjent for, de flotte jærstrendene. Og siden FV44 ligger slik til, kan du velge og vrake hvilken strand som passer deg best. I en av våre tidligere artikler kan du lese om Jærens 10 fineste strender og velge deg ut din egen favoritt!

2. Fyrtårnene, Kvassheim fyr

Nasjonalturistvei Jæren, 
Kvassheim fyr

Nasjonal turistveg Jæren har flere fyrtårn langs ruta fra Ogna til Bore. Det første du kommer til er friluftfyret Kvassheim i Hå Kommune mellom Vigrestad og Brusand. Anlegget består av 5 bygg, og er en del av utstillingene til besøkssenter våtmark Jæren. Utstillingene finner du inne i fyrmesterboligen. I maskinhuset finner du varmerom og kafé. På en litt grå dag kan du komme inn her og finne ly mot vinden og spise medbrakt mat. Eller om du er heldig få kjøpt noe å spise i den lokale kafeen. For åpningstider se her: www.jarenfri.no

3. Varhaug gamle kirkegård

Varhaug gamle kirkegård

En liten avstikker fra FV44, se etter skiltning langs veien. Hvis du vil ha litt fred og ro, skal du komme deg til denne lille fredete kirkegården. Det lille kapellet som ligger her en et yndet fotomotiv. Sett deg ned på en av benkene og nyt utsikten, eller om du har pakket med deg turskoene så kan du gå deler av den gamle kongsveien herifra. Tar du turstien nordover, kommer til til Grødaland. Ett av de best bevarte gårdsanleggene fra Rogaland fra 17-1800-tallet.

4. Midgardsormen, Klepp stasjon

Ta en avstikker når du kommer til Klepp og kjør mot Klepp St. Her er det for et par år siden laget den flotte broen Midgardsormen, som bukter seg over Frøylandsvatnet fra Klepp kommune til Time kommune. Hvis du har kjørt innom flere av de mange gårdsutsalgene som vi har skrevet om her, har du kanskje plukket nok til en liten piknik i lysningen ved broen. Her kan du se over til Lalandsholmen hvor etter legenden sier at Olav Tryggvason ble født. Vil du har litt mer vikinghistorie, svinger du innom Tinghaug – Krosshaug. Et av Norges viktigst fornminne-områder og Klepps høyeste punkt 102 m.o.h.

5. Surfing på Borestranda

Surfing på Bore

Slutten av nasjonal turistvei Jæren ender på Bore. Her kan du ta inn på Bore campingplass, eller om du er heldig få leie deg en leilighet hos Boretunet. Bo rett på stranden, men bare 100 meter ned til en av Norges lengste sandstrender.

Her vil vi anbefale en hel dag til å prøve deg på surfing. Bore Surfsenter har kurs og leie av utstyr til en veldig god pris.

Den er også fin å både lufte vettet og hunden på!

På tur med bobil langs Nasjonal turistveg Jæren

Er du på tur med bobil langs kysten, vil du gjerne overnatte tett på stranda?

Her er tre steder for bobilcamping på Jæren tett på strand. To har åpent hele året, den andre ut august.

Camping strandskilt
Borestranda
Share via
Copy link
Powered by Social Snap