tilrettelagt friluftsliv på Jæren, Melsbu dagsturhytte på Jæren i regnvær en høstdag
Friluftsliv

Tur for alle! 10 steder med tilrettelagt friluftsliv på Jæren

Det gjøres en stor innsats fra flere for friluftsliv for alle på Jæren. Tilrettelagt utstyr som traller, kanoer og vogner kan gjøre en stor forskjell for funksjonsnedsatte. For mange er det også et problem med smale veier, for liten snuplass, ujevne underlag og for bratt stigning. Universell utforming er noe de fleste av oss vil få behov for før eller siden. Da er det bra at mange gjør et godt stykke arbeid i vår region. Med tilrettelagte uteområder i naturen og utstyr som sit-on-top kajakk, strandvogn, SUP-brett med sete og multivogn kan sjø, stier og strand nytes for funksjonsnedsatte.

Listen tar utgangspunkt i jobben Frilager, Jæren friluftsråd og flere kommuner har tilrettelagt med utstyr og universelt utformede uteområder for naturopplevelser for alle.

Tilrettelagt friluftsliv på Jæren, rullestolbruker på Solastranden.
Tilrettelagt frilufts- og badeliv på Solastranden. Solaordfører Janne Stangeland Rege med strandvogn.

1. Randaberg: Hålandsvatnet

Randaberg har laget en god oversikt over seks turer som er universelt utformet (pdf), som Randabergfjellet og Vistnestunet. Dette er en kommune som virkelig har laget detaljert info om tilrettelagt friluftsliv på Jæren.

Vi tar med informasjon om populære Hålandsvatnet, som ligger mest i Randaberg – men også bittelitt i Stavanger for de som er opptatt av slikt.

Hålandsvatnet: Fin og bred tursti på 7,9 kilometer, tar omlag 2 timer. Løs grus i enkelte partier, asfalt ved Friheim. 3 bratte partier. Stigningsgrad og anbefalt kjøreretning for rullestol finner du i PDF-en. Vatnet kan nå bades i. Det er egen rampe for å komme ned i vannet ved parkeringsplassen.

2. Stavanger: Speidermarka

Sett GPS på Krossbergveien, følg denne til du ser en parkeringsplass på høyre hånd. Gå eller ta rullestolen på stien over haugen til Speidermarka og Store Stokkavatn.

Speidermarka: I et eget rom i servicebygget finner du per 2024 en sit-on-top kajakk. Den har hjul, så du får den enkelt den til vatnet. Her kan du også leie standard-kanoer. Merk av kanonsesongen er fra 1. mai til 30. oktober hos Frilager.

Store Stokkavatn ved Speidermarka.

3. Sandnes: Gramstad

Gramstad er stedet du parkerer om du skal til Dalsnuten. Det er også et tilrettelagt naturområde med rullestoltilpassede gapahuker og toalett. På Gramstad kan du sove gratis i gapahukene. Bare bestill først.

Gramstad: Frilagers bod står ved parkeringsplassen ved Gramstadtunet. Årer og redningsvester i én del, og en multivogn for barn og unge som kan leies i fremre del. Den har hjul og fjelltrekksett, drag og hoftebelte. Kan brukes hele året.

4. Sandnes: Alsvik

Alsvik: Frilagers bod er rett over handikapparkeringen til Alsvik natursenter. Her er multivogn for barn og voksne, rullator og Berg-traller. Turområdet er også tilrettelagt for funksjonsnedsatte. Bestill teltplass, gapahuk og grillanlegg hos Sandnes kommune dersom dere skal overnatte.

Sandnes kommune har laget en oversikt over 11 nærturer som er godt tilrettelagt. Bruker du rullestol, rullator eller barnevogn er målet at turen skal egne seg for deg. Turene er opptil 5 kilometer. Sjekk vanskelighetsgraden før du drar, slik at du vet om turen er godt nok tilrettelagt for deg.

5. Sola: Ølberg

Sola kommune har mange flotte naturopplevelser og turmuligheter tilgjengelig. Det er lagt opp til flere ruter tilpasset ulike behov i Hålandsskogen, Ølbergskogen og Åsenløypa. De tre nevnte under har tilrettelagt utstyr til leie.

Ølberg: En strandvogn står i egen bod ved siden av servicebygget til Jæren friluftsråd. Denne gjør det lettere å komme seg ned til stranden. Den er svært familievennlig, og ligger rett ved den sommeråpne campingen som friluftsrådet drifter i sommermånedene.

6. Sola: Solastranden

tilrettelagt friluftsliv på Jæren, strandvogn i sjøen blir dradd av kvinne mens mann sitter i vogna.
På Solastranden er det lov å bruke en Hippocampe strandvogn for å komme seg fra stranden og ned i vannet. På bildet Anne Brit Sæther Hellestø fra Frilager og Øystein Dahle fra Jæren friluftsråd.

Solastranden: I 2024 ble det innvilget dispensasjon til at hippocampe strandvogn kan brukes på stranda. Disse finnes i servicebygget til Jæren friluftsråd på parkeringen til Sola Strand Hotel. Merk restriksjonene når du bruker denne, skal blant annet ikke brukes i sanddynene. Formålet er å bruke den til å komme ned til stranden og ut i vannet. Strandvogna har brede hjul og et komfortabelt sete. På Solastranden har Frilager også 2 strandrullatorer som Statsforvalteren godkjente for bruk samtidig som strandvognen i 2024.

7. Sola: Tananger

Tananger: Frilagers bod står ved parkeringsplassen ved kommunekaien, mellom containerne til sjøspeiderne. Her er blant annet redningsvester og en multivogn.

8. Klepp: Frøylandsvatnet

Parkeringsplassen på Gunnarsberget er stedet for tur til Midgardsormen-brua og dagsturhytta Frøya.

Frøylandsvatnet: Rett ved parkeringsplassen finner du også en delt bod fra Frilager. Én del har el-sykler, el-vogn, rullatorer og tralle. I den andre er det årer og redningsvester til kanoer som ligger ute til utlån. Merk at kanonsesongen er fra 1. mai til 1. oktober.

Området inn til dagsturhytta og Midgardsormen er langs en bred og fin grussti. Det er gapahuker langs veien, og også benker utenfor dagsturhytta. Se flere bilder i listen med oversikt over alle dagsturhytter på Jæren og resten av Rogaland.

9. Time: Tilrettelagt friluftsliv på Jæren ved Melsvatnet

Melsvatnet er en populær badeplass, spesielt når det blåser som mest på jærstrendene. Hele året er det et yndet turområde. I 2024 kom også en dagsturhytte på plass. «Melsbu» har mange benker utenfor, med fin utsikt til vatnet. Det er vedovn i denne hytta som i alle andre. Bare husk å ta med fyrstikker og opptenningsbriketter.

tilrettelagt friluftsliv på Jæren, Melsbu dagsturhytte i regnvær en høstdag
Terskelfri adkomst til plattingen på dagsturhytta i Time kommune.

Det er hele tre parkeringsplasser her. Vestre del ved innkjøringen til skytebanen. 800 meter til Melsbu, grusvei og flatt.  Østre del, nærmest Ålgård. 900 meter til Melsbu, grusvei og ganske flat. Midt i, rundt 300 meter til Melsbu, grusvei og flatt.

Melsvatnet: Frilagers bod er ved den midterste parkeringsplassen, står ved siden av baderampen på Melsvatn. Her finner du SUP-brett med sete, rullator og en 2-hjulsykkel. HC-toalett er det også her. Melsvatnet er nesten 4 kilometer, 42 høydemeter og med et par kneiker som nok gjør den best egnet for motorisert rullestol.

10. Gjesdal: Brekko

Brekko er et område som brukes hele året. Enten du liker snø eller sommer, vil du trives her. Det har også Frilagers utstyrsbod tatt hensyn til.

Brekko: Boden står på baksiden av garasjebygget ved inngangen til turløypa. Trives du i snøen, kan du leie akebrett og multivognene her er både med og uten ski. Det er også mulig å bestille el-vogn til bruk i Brekko.

Langs vatnet er det også 3 gapahuker med maks plass til 18 personer totalt. Bestill gapahuker i Brekko hos Jæren friluftsråd. De har også ansvaret for gapahukene ved Vistnes i Randaberg og Oltedal. Begge har plass til en hel klasse.

Flere steder med tilrettelagt friluftsliv på Jæren

Frilagers nettside gir til en hver tid oversikt over eget tilrettelagt utstyr og spesifikasjoner. Her får du også oppgitt priser for leie av utstyr. Du kan også søke etter spesifikt utstyr eller hentested hos Frilager i alle åtte kommuner på Jæren fra Randaberg til Gjesdal samt Haugalandet, Dalane og Ryfylke.

Jæren friluftsråds nettside er også et bra sted for enda flere turtips, både om universell utforming og hvordan du best kan ta vare på naturen rundt deg.

Visit Jærens lister vil aldri gi en fullstendig oversikt over hvert enkelt tema. Da blir listene for lange og lite brukervennlige. Det gjør det også utfordrende å holde de oppdatert. Listene justeres derimot, så steder kan komme til og falle fra.

Denne listen ble sist oppdatert 26. desember 2024.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap