Gårdsbesøk på Jæren, kan det friste? Så bra, for det er mye en kan gjøre på Jæren og å se dyr er lett å få til. Her er en oversikt over både gårder og andre steder der du er garantert å se dyr. Så kan en jo for eksempel lære småtassene hvor melka egentlig kommer fra. Og det kan jo være de voksne også lærer noe. Ta for eksempel fuglelyd-quizen på Vitengarden etter at dere har hilst på sauer og griser og de andre på Museumsgarden hos Vitengarden. Listen går fra sør til nord.

1.Hå: Museumsgarden på Nærbø

Dyr: Høner, griser, sauer, gjess, hester og kyr i et gårdsmiljø fra 1950/1960-tallet.

Adresse: Vitengarden/Kvia 4H-Museumsgarden, Kviavegen 99, Nærbø

Greit å vite: Inngangspenger på selve Vitengarden. Barn under 4 år gratis. Les mer om Vitengardens oversikt om åpningstider og ulike sesongtilbud. De har blant annet en kafé der mat lages på stedet.

2.Hå: Nærbøparken

Gårdsbesøk på Jæren
Skilt Nærbøparken
Nærbøparken

Dyr: En grønn lunge som passer for små føtter. Her er det også alltid mange ender som kan mates. En kan også få ut energi i en aktivitetsløype der en blant annet kan teste balansen.

Adresse: Parkvegen 29, Nærbø. Det er parkering rett ved parkens inngang.

Greit å vite: Gratis. Les mer om kafétilbudet og andre ting i parken her. I 2022 var det for eksempel julemarked her.

3. Høylandsfe på Høg-Jæren

Dyr: Høyløandsfe.

Adresse: Hvis du har lyst på en kjøretur med familien, legg reisen til Høg-Jæren. Der kan du hvis du er heldig, se høylandsfe. Det er ganske så kule dyr, søte, «små» og kompakte – men de er sine egne herrer og har ingen faste fremvisningstider. Og hvor er Høg-Jæren? Det er de østre, høyereliggende heiområdene på Jæren, som Store Norske Leksikon så fint sier det. Ta riksveg 44 og sving opp mot Fuglestadvegen og følg skilting til Kartavoll på fv 133. Da kommer du opp mot Synesvarden og hvem vet, plutselig er de der!

4. Sandnes: Folkvord gårdsutsalg

Dyr: Geiter, griser, sauer, miniatyrhester og alpakkaer. Dyrene er gratis å se, og populært blant barnefamilier. Merk at du IKKE må mate dyrene, du må IKKE gå inn til dyrene og det er kun adgang til å komme hit når det er åpent på gårdsutdsalget og i restauranten. Mandager og tirsdager det alltid stengt. Dyr og mennesker trenger også fri. Har du et A-media-abonnement, kan du lese et fint Sandnesposten-intervju med paret bak gården.

Adresse: Heigreveien 80, Sandnes. Du tar av til utsalget i rundkjøringen på fv. 44 Voll/Skeiane. Du vil kjapt se et skilt som leder deg på veien opp til gården.

Greit å vite: Åpent onsdag til søndag. I hovedbygget har de grønnsaker, egg, most med mer samt interiørbutikk, salg av sommerblomster, bakeriutsalg og kafé. I helgene (fredag til søndag) i et annet bygg er restauranten Mattarello åpen. Sjekk Folkvords gårdsutsalgs Facebookside for åpningstider, kurs de tilbyr og annen relevant info. Mattarello har egen Facebook-side, og en skiftende meny, men med fokus på italienske smaker.

5.Stavanger: Gausel fritidsgård

Dyr: Besøksbondegården har blant annet geiter, sauer, høner, griser, kyr og alpakkaer.

Adresse: Keramikkveien 45c, Stavanger

Greit å vite: Gårdsbesøk på Jæren trenger ikke å koste penger. Denne er gratis, og drives av Stavanger kommune. Åpningstider? Ansatte er tilgjengelige på Gausel fritidsgård mandag-fredag fra  kl. 08.00 til 15.30. Lørdag og søndag er det avløsere fra kl. 10.00 til 16.00. Gårdstunet og mange av fasilitetene ute er åpent for publikum døgnet rundt. Les mer hos Stavanger kommune.

6. Randaberg: Vistnes

Gårdsbesøk på Jæren
Randaberg har både gapahuker og dagsturhytte rett ved Vistnestunet museumsgård. Og dyr!

Dyr: Vil variere. Når Vistnestunet har hatt Bondens dag, har det blant annet vært hester her, kyllinger, kalver, griser, kaniner og høner.

Adresse: Vistnesveien 148, Randaberg. Det er ikke alltid dyr der – museet som tar for seg gårdskultur fra 1800-tallet er kun åpent for skoleklasser eller andre etter avtale – men Randaberg kommune og Jærmuseet samarbeider om å arrangere ulike aktivitetsdager på Vistnestunet gjennom året. Da er tunet selvsagt tilgjengelig for alle. Du kan også kombinere med tur til gapahukene der eller dagsturhytta på Randaberg – og da kan det være du ser både sauer og andre dyr. Randaberg har mye å by på!

Andre steder for småtrollene?

Selvsagt har vi lister for det også. Andre kjekke aktiviteter som ikke koster noe, finner du her i vår liste over 3 gratis ting å gjøre med barn på Jæren.

Reiseskribent Annette Münch har benyttet seg av noen av tipsene våre, men også funnet andre kjekke aktiviteter med små barn i Stavanger.

Tenker du at Jæren, det er jo Klepp, Time og Hå? Og at Nord-Jæren er noe helt annet, og hva med Sør-Jæren, om du ikke er herfra, hva er det? Sør-Jøren er ikke et begrep som brukes lokalt. Visit Jæren tenker Jæren slik Store norske leksikon og Jæren friluftsråd blant annet definerer Jæren – så derfor –

Aktiviteter på Jæren Familievennlige strender på Jæren Sove ute på Jæren Visit Jæren Søndagsåpne kafeer

Denne listen ble oppdatert 18.01. 2024