Å komme seg til Jærstrendene
Friluftsliv

3 strandturer på Jæren – fra strand til strand

Strendene på Jæren skal nytes hele året i alle årstider. Og med rett bekledning er det ingen grunn til ikke å ta seg ut i litt frisk luft. Her kommer 3 lette forslag til strandturer du kan lagre.

Strandturer på Jæren: kle deg godt

Som besøkende til regionen vår kan det være lurt å huske på å kle seg etter forholdene. Det som ser ut som en fin og varm dag kan fort snu på kysten. Husk varme klær, også på sommeren. Og mange av markene kan være våte, så gode sko som tåler litt vann er å fortrekke.

strandturer på jæren fra strand til strand
Fra Sele til Hellestø, elsket både av joggere, hundeluftere og lavterskelgåere. Du går fra Klepp til Sola kommune på denne turen.

1. Sele havn til Hellestø: strandtur med lett og variert terreng

Vi parkerer ved Sele havn. Første etappe er langs rullestranden mot sanddynene som skiller Sele og Hellestø. Området har også blitt kalt for Bybergstranden. Første etappe går på en kjerrevei frem til en kommer frem til sanddynene. Du kan også velge å gå nede blant rullestein for en mer variert opplevelse. Fra sanddynene kommer en til en mer markert sti, og en passerer flere små hytter som har fantastisk utsikt mot Nordsjøen. Siste etappe går igjennom flere sanddyner, før en kommer frem til Hellestøstranden.

2. Kvassheim til Obrestad: variert strandtur

Kongeveien Jæren

Dette er kanskje Jæren på sitt fineste, og er ikke en typisk strandtur. Her følger du i fotsporene på den gamle Kongeveien og får utsikt over store deler av flatjæren. Her går du fra et av jærens fyrtårn til et annet. Også her kan du planlegge og eventuelt ha en bil i hver ende for en enklere tur.

Deler av turen går på rullestein og andre deler i områder der du treffer på husdyr på beite. Husk da å ta hensyn til dyrene og ha hunden i bånd. Flere steder har du gjerdeklyver, så en bør være såpass til bens at en kan klare å klatre over disse. Ikke hele turen er merket, men det er tydelige tråkk så det skal godt gjøres å gå seg vill. Følg stien langs kysten.

3. Solastranden til Hellestø: heldagstur i variert terreng

Jærstrendene Rege
Rægestranda og området rundt har mye historie og krigsminner langs turen. Og street art, eller beach art om du vil.

Dette er en lang tur og du må regne ca. 2.5 timer pr. vei. Valget er ditt om du har to biler, så kan du jo sette dem i hver ende slik at det blir en litt enklere tur. Vi starter ved Solastranden. Her er det godt opparbeidet parkeringer ved Sola Strand hotell. Derfra starter turen lett over sandbanken til det som er kåret som en av verdens vakreste strender av Sunday Times! Strandturen fortsetter til venstre mot Regestranden og videre mot Ølberg. Det skal være skiltet turvei. Etter å passert Vigdelstranden, kan du se etter steinansiktet i svabergene. Det er variert terreng bestående av både flat strand, sanddyner og svaberg.

Husk å ta hensyn til det sårbare natur og dyrelivet langs jærkysten. Mer om dette finner hos Jæren friluftsråd.

Etter å ha tatt turen på disse strendene vil du gjerne gå på et par til? Se mange flere strender HER.

Denne listen ble oppdatert 18.01.2024

Visit Jæren
Share via
Copy link
Powered by Social Snap