strandturer på jæren Fra strand til strand
Aktiv ute Bærekraftig Jysla jillt

3 måter å komme seg til strendene på Jæren

Hvordan komme seg til Jærstrendene på enklest mulig måte? Det spør mange seg om, og svaret er egentlig bil. Eller tog. Eller buss. Det spørs litt hvor du skal og hvor god tid du har. Jærstrendene er strandområdet fra Tungenes i nord i Randaberg til Sirevåg i Hå i sør og strekker seg nesten 70 km.

1. Buss for å komme seg til Jærstrendene

Fra Stavanger kan du ta buss til Sola sentrum, der du bytter buss som går mot Ølberg, Vigdel og Solastranden, men du må beregne å gå i mer enn 20 minutter fra stoppestedet. Reisetiden er fra en drøy time til 1,5 time. Med bil tar det 18 minutter. Stavanger Aftenblad skrev i 2021 en artikkel om hvordan komme seg til Solastranden fra Stavanger, og da var det ingen planer om egen strandbuss fra Kolumbus sin side. De andre jærstrendene ligger lengre ut, og buss til disse lar seg ikke gjøre.

Her er reiserutene du kan ta fra Stavanger, om du har god tid og bachelor i å lese rutetabeller. Tatt fra Aftenbladet, som igjen har informasjonen fra Kolumbus sin reiseplanlegger:

Informasjon om avganger til Solastranda fra Stavanger sentrum

Sola solastranden strand
Å komme seg til Jærstrendene
Solastranden

I hverdagen har man to rutevalg:

  • Rutevalg 1: Linje 7 fra Stavanger, gå av på Sande terrasse, linje 41 til Ølbergkrysset
  • Rutevalg 2: Linje X50 fra Stavanger, gå av på Sande terrasse, linje 41 til Ølbergkrysset
  • På lørdager er det kun mulig med rutealternativ 1, og det går kun to avganger fra Stavanger sentrum, en kl 14:46 og en kl 17:46.
  • På søndager er det også kun mulig med rutealternativ 2, og det går kun to avganger fra Stavanger sentrum, en kl 14:16 og en kl 21:16.
  • Det nærmeste stoppet per dags dato er Ølbergkrysset. Her ifra kreves det omtrent ti minutters gange før man er på Solastranda. 
  • Skal du til Sola Strand Hotel, vil det ta omtrent 23 minutter å gå fra Ølbergkrysset busstopp.

Det er også selvsagt mulig å ta Flybussen til flyplassen, og så gå en liten bit til Solastranden. Men dette koster penger, og er dere flere enn 3 kan dere like gjerne ta drosje…..

2. Tog for å komme seg til Jærstrendene

Det er mulig å komme seg til jærstrendene med tog! Til Ogna og Brusand helt i sør i Hå kan du ta tog fra Stavanger sentrum, og fra flere andre stoppesteder som f.eks Sandnes, Klepp og Bryne. Last ned Kolumbus-appen. Det billigste er å kjøpe en 24-timersbillett for Nord-Jæren og Jæren. Den koster 190 kroner (2024), og gjelder på buss, tog, hurtigbåter og ferjer. Eventuelt kan du teste ut strekningsbilletten til Kolumbus, der du ikke trenger å tenke soner – kun avstand.

Beregn litt gåtid, cirka 10-15 minutter fra togstasjonene til strand. Det står skilt. Husk ellers at 24-timersbilletten kan deles av 2 voksne og 3 barn etter klokken 17.00 på hverdager samt lørdager og søndager! En trenger ikke å være en familie, en kan være venner eller kolleger også.

3. Bil for å komme seg til Jærstrendene

Som du kanskje har skjønt. Det enkleste er bil for å komme seg til Jærstrendene. Enten leiebil, egen bil eller drosje. Og med det store antall el-biler som er kommet og kommer, tar vi derfor også denne listen med i kategorien «Bærekraftig».

De fleste strendene har greit med parkering, men selvsagt kan det bli fullt flere steder på de store utfartsdagene. Både Ølbergstranden og Vigdel i Sola har begrenset plass, mens det på Solastranden er en stor parkeringsplass ved Sola Strand Hotell. Også på Borestranden og Orrestranden i Klepp er det greit med parkeringsplass. Selestranden i Klepp og Hellestø i Sola kommune har litt færre plasser. Som du forstår, det er mange å velge blant. Ved Brusand strand er det parkering, du vippser betalingen.

Her kan du lese vår liste med de 10 beste jærstrendene, der du også får adressen til alle.

Enda mer info om kollektivtrafikk, vær, overnatting, attraksjoner og lokal mat som farse og komle får du i vår artikkel om ofte spurte spørsmål om Jæren.

PS: ja, du kan selvsagt også sykle til Jærstrendene. Vi tar det likevel ikke med som eget punkt, for selv med el-sykkel blir det ikke alltid like praktisk. Hverken med alt en har lyst å ha med seg, eller tatt vindstyrken på Jæren med i betraktningen. Men det går selvsagt an!

Denne listen ble oppdatert 18.01.2024

Aktiviteter på Jæren Familievennlige strender på Jæren Sove ute på Jæren Visit Jæren Søndagsåpne kafeer
Share via
Copy link
Powered by Social Snap