Lokal ølbrygging har uten tvil kommet for å bli. Og rundt oss på Jæren har vi fått mange flotte og veldig dyktige bryggere som gjør seg kjent i landet. Visit Jæren gir deg 5 bryggerier vi synes fortjener et besøk! Listen går fra sør til nord.

Bryggeri på Jæren

1. Brix brygghus

Midt i Bryne sentrum finner du Brix brygghus. Restaurant og Jærens eneste bryggpub som har etablert seg i de gamle Stavanger Aftenblad-lokalene fra 2018. Her kan du komme for god mat og god stemning. Og booker du i forveien, kan du også få en omvisning med ølsmaking.

Adresse: Storgata 27A, 4340 Bryne

2. RYGR brygghus

Har produsert lokal øl siden 2018 fra Kverneland Næringspark på Øksnavad, og er i dag regnet som toppen av norske microbryggeri (iallefall ifølge Untappd, appen der du kan rate øl). I 2020 ble bryggeriet kjøpt av de 5 ansatte, men da med Grans bryggerier som majorietetseiere. Her kan du også booke en omvisning og ølsmaking.

På kun 4 måneder i 2017 ble bryggeriet sin første tank ble brygget og en måned senerer ble de første flaskene tappet. Navnet Rygr stammer fra vikingtiden og betyr korndyrkere. I 2019 fikk Rygr sitt første øl på Vinmonopolet. Ønsker du å drikke den lokale ølen, finner du den på flere av de lokale pubene og restauranter i hele Rogaland. Den er også på tax free-utvalget på Stavanger lufthavn, Sola.

Adresse: RYGR BRYGGHÙS AS, Kverneland Næringspark, Plogfabrikkveien 15, 4353 Klepp Stasjon

3. Jåttå gardsbryggeri

Med fokus på godt, lokalt håndverkøl brygget på egen gård. På Jåttå i stavanger finner du Jåttå gårdsbryggeri. Bryggeriet ble startet av 3 kompiser og hadde sin spede start i et gammelt grisehus. Det er nå blitt pusset opp og gjort om til bar, der de tar imot for bryggerivisninger. De dyrker egen humle og grønnsaker, så mer lokalprodusert kan det neppe bli.

Ølutsalg torsdag, fredag og lørdag.

Adresse: Rogstadmyrå 19, 4020 Stavanger

Bryggeri på Jæren

4. Salikatt bryggeri

Siden 2016 Salikatt bryggeri vært et lidenskapsprosjekt til Bjarte og kona Tonje. Bryggeriet sliter i dag med å møte etterspørselen og blir stadig utsolgt. Bryggeriets lokaler i Hillevåg fikk skjenkebevilling sommeren 2021, og de satser på en åpning høst 2021. Enn så lenge kan du få kjøpt øl på polet og utvalgte utsalg. Samt hos deres eget utsalg.

Adresse: Flintegata 2D, 4016 Hillevåg, Stavanger

5. Lervik bryggeri

Tungvekteren Lervik Aksjebryggeri har holdt det gående helt siden 2003. Og har siden da utviklet seg til å bli et av Norges og Europas ledende mikrobryggeri. Det produserer opp mot 2 millioner liter øl i året som blir solgt i Norge og det store utland. Bryggeriet har flere kåringer i Norge og utlandet som topper best listene.

Kom gjerne innom for å besøke bottleshop i bryggeriet hvor de selger ølen sin eller book en omvisning.

Adresse: Vierveien 1, 4016 Hillevåg, Stavanger

Ellers er det jo verdt å nevne Berntsen bryggeri utenfor Jæren. I Egersund finner bryggeriet med historie tilbake til 1800-tallet. Nylig har de også kastet seg på brygging av whisky, gin, akevitt og snaps.

Skulle du gjøre det til en helaften, kan vi jo legge med vår liste over Jærens unike restauranter HER.