Det er mange fine museumskafeer på Jæren, som er verdt et besøk i seg selv. Enten for mat og drikke i seg selv, eller for omgivelsene de ligger. Med museumskafeen disse følger også stilige butikker der du kan finne både unike og morsomme gaver. Selvsagt er også museene i seg selv kjekke å gå på, enten du er interessert i dyr levende som utstoppede, grafikk, leker eller kunst. Her er et utvalg som skulle passe de aller fleste. Denne listen har med museumskafeer på Jæren i Stavanger og Hå i Jæren-regionen.

1. Stavanger museum og Barnemuseet

Hvor: Muségata 16, Stavanger. Kort avstand fra togstasjonen.

Åpningstid: 11-16 daglig om sommeren, ellers andre åpningstider og stengt mandager. Se alle åpningstider for MUST her.

Mat og drikke: Kaffe, is og typisk vaffel/svele/kakestykke.

Ekstra jillt: Ekstra gøy for barn i alle aldre på Norsk Barnemuseum. Her får du lov til å røre på mye, og kle deg ut!

Merk: Barnevogner kan tas med inn i museets foajé og kafé, men ikke inn i utstillingene pga. brannsikkerhet. Du kan låne bæresele og sportsvogn.

2. Iddis kafé og brasserie

I gamle Stavanger har Hermetikkmuseet fått navnet Iddis, og huser Norsk grafisk museum og Norsk hermetikkmuseum

Hvor: Andasmauet 15 / Øvre Strandgate 88, 4005 Stavanger

Åpningstid: 10-16 om sommeren. Se andre åpningstider resten av året her.

Mat og drikke: Her får du et skikkelig måltid, om du ønsker det. Fisk er sentralt på menyen. De har også bakevarer og sandwicher. I sommersesongen serveres det kald tapastallerken på søndager. I vinterhalvåret serveres det ingen lunsj på søndager, men bakevarer, kaffe og annen drikke. 

Ekstra jillt: En stille og fin oase i nydelige Gamle Stavanger. Sjekk også ut den kule museumsbutikken.

Museumskafeer på Jæren. Cappuccino på utekafeen til Iddis i Stavanger.

3. Kafé Ask og Embla på AmS

Hvor: Arkeologisk museum, Peder Klows gate 30A, Stavanger. 5 minutter å gå fra togstasjonen, like ved Barnemuseet.

Åpningstid: Daglig om sommeren. Se andre åpningstider her.

Mat og drikke: Smørbrød, kaker, lapper og de har også sin egen surdeigspizza med inspirasjon fra vikingtiden. Alt lages på huset.

Ekstra jillt: Kafeen byr på en skjult hemmelighet. Den har nemlig også en koselig hage du kan sitte ute i. MERK! DE har også en avdeling på Jernaldergården ved Universitetet i Stavanger (UiS) på Ullandhaug. Der er det retter med studentvennlige priser!

4. Bølgen og Moi på Oljemuseet

Hvor: Kjeringholmen 1a, 4006 Stavanger

Åpningstid: 12-21/16. B&M ligger i samme bygg, men har andre åpningstider enn museet. Museet har åpent 10-19 daglig om sommeren. Se andre åpningstider her.

Mat og drikke: Full middag eller bare en kake, valget er ditt.

Ekstra jillt: Stor og fin uterestaurant, med utsikt til båttrafikk, fjell og fjord – og rett ved geoparken, der barn elsker å leke helt gratis.

5. Stavanger kunstmuseum

Hvor: Henrik Ibsens gate 55, 4021 Stavanger, midt i byen. Parkering og parkeringshuset Jorenholmen rett ved.

Åpningstid: Daglig om sommeren fra klokken 11. Se alle åpningstider for Stavanger kunstmuseum her.

Mat og drikke:  Vafler, kaffe, suppe, scones, salat og is.

Ekstra jillt: Glasskuppelen du sitter i, med naturen rett utenfor. Supert å gå tur rundt flotte Mosvatnet. Og her ligger også det offentlige utendørsbassenget Gamlingen.

6. Vitengarden på Nærbø

Hvor: Kviavegen 99, 4365 Nærbø

Åpningstid: Åpner 10 i ukedagene, 12 på søndager. Obs:Stengt lørdager! Se ellers åpningstider her.

Mat og drikke: Hjemmelaget mat, både kalde og varme retter, som pai, pizza og påsmurt foccacia. Brødet er hjemmebakt. Godt utvalg i laktose- og glutenfrie retter.

Ekstra jillt: Jæren er Norges matfat, så flott at det bruker lokale råvarer og mat som lages fra grunnen. Mange gøyale og kunnskapsutvidende leker, samt dyr å se på.

7. Museumskafeer på Jæren: Hå Gamle prestegard

Her siterer vi fritt fra Wikipedia, som sier det så bra: «Hå gamle prestegard er et galleri for samtidskunst og for lokal kulturhistorie i vernede historiske bygninger. Stedet ble åpnet som kunst- og kultursenter i 1983 og er eid av Hå kommune. Stedet er plassert i et særpreget jærsk kulturlandskap med strand av rullesteiner.»

Hvor: Håvegen 347, 4365 Nærbø

Åpningstid: 12-17 helger, 11-17 hverdager om sommeren. Andre åpningstider her. Kafeen ligger i et hvitt hus for seg selv, du går ikke inn der en betaler for inngang.

Mat og drikke: Mat fra regionen, vil variere etter sesong. Men forvent lapper, kaker, suppe og brødskive med Jarlsberg produsert på Nærbø.

Ekstra jillt: Himmel og hav-utsikt, sjarmerende, historisk lokale. Og her kan du lese papiraviser! De abonnerer på Stavanger Aftenblad, Jærbladet, Morgenbladet, Klassekampen og Aftenposten. Fint turområde, gå til Obrestad fyr herfra.

Flere museumskafeer på Jæren

Vitenfabrikken på Sandnes er et populært sted for nysgjerrige og kunnskapssøkende store og små. De har også en kafé tilpasset store og små flokker. Se ellers oversikt over andre museumskafeer på Jæren hos MUST som har museer sentralt i Stavanger og på Mosterøy samt Jærmuseet som administrerer museer fra Randaberg til Hå.

Kokko kaffe te Stavanger
Museumskafeer på Jæren 
Kaffe på vei opp en trapp i vinglass, som en espresso martini

Jæren-regionen byr ellers selvsagt på et stort utvalg spennende og særpregede kafeer. Visit Jæren har laget lister over kafeer med ekstra god te i kopp eller kanne og ekstra god kvalitetskaffe, som hos Kokko Stavanger (på bildet).

Søndagsåpne kafeer i Stavanger og resten av Jæren er også en fin liste å huske.

Denne listen ble oppdatert 18.01.2024

Aktiviteter på Jæren Familievennlige strender på Jæren Sove ute på Jæren Visit Jæren Søndagsåpne kafeer
Museumskafeer på Jæren