Miljøsmarte valg på Jæren bildet er fra en potetåker
Bærekraftig

6 miljøsmarte valg på Jæren – fra jord til bord

Å ta miljøsmarte valg på Jæren er både enkelt og morsomt. Det vil gi deg mange flotte opplevelser, samtidig som du er en ansvarlig turist eller innbygger. Det er mange bærekraftige valg du kan ta, som er bra både for miljøet og lommeboka. Kan det bli bedre? Her er seks forslag fra oss.

Miljøsmarte valg på Jæren bildet er fra en potetåker

1. Too good to go i hele Jær-regionen

Her er mange kommet med, særlig blant matbutikkene. Stadig flere ser verdien i å ta miljøsmarte valg på Jæren, både for bedriftens omdømme og for å slippe matavfall. Flere Obs-butikker kom med i 2021, og det er også et stort utvalg av hoteller, kafeer, drivstoffstasjoner og bakerier som er med. Våre favoritter er Jordbærpikene på Jærhagen, Romsøe bakeri på Forus og Meny-butikken på Sola som har imponert over tid med verdi for pengene. I denne appen kan du få både frokost, lunsj og middag og dessert til en billig penge. Det er bare å laste ned appen, og velge det området du skal ferdes i. Sjekk gjerne allerede dagen før, mange matbutikker og hoteller legger ofte ut dagen før. Andre igjen ikke før det er en time eller mindre igjen til stengetid….

2. Holdbart-butikken på Klepp

Du kan ta mange miljøsmarte valg på Jæren. Kjøp mat og drikke med mer på Holdbart på Jærhagen kjøpesenter på Klepp.
Smarte miljøvalg som turist på Jæren. Handle mat og drikke med mer på Holdbart på Jærhagen kjøpesenter på Klepp.

Holdbart er en slags Too Good to go i butikkformat – men med varer som også er testvarer, kommer fra hoteller, kantiner eller det kan være varer som har skiftet emballasje med mer. Du vil finne produkter her med prisreduksjon opp til 70 prosent. Alt fra delikatesseoster til hverdagsoster, tørrvarer, olivenoljer, pålegg, fisk, hjort og reinsdyr til italiensk is, cider, snacks og øl fra alle verdensdeler. Noen har kort holdbarhetstid, andre varer i flere måneder. Både prisreduksjon og holdbarhet er godt opplyst på skilt. Har du ikke vært her, kan jeg garantere deg at du vil bli positivt overrasket.

Holdbart finner du per januar 2022 på Jærhagen kjøpesenter på Klepp, som har 1250 gratis parkeringsplasser. Det er også planer om å åpne en butikk i Stavanger-området.

3. Bruktbutikker

Å kjøpe klær, sko, kjøkkenting og møbler brukt er virkelig å ta miljøsmarte valg på Jæren. I regionen er det ufattelig mange butikker å velge mellom, og standarden på det som tas inn er høy jevnt over. Enten du går for det store klesutvalget og brudekjoleavdelingen hos Fretex i Sandnes, UFF i Stavanger, eller den svært prisgunstige «Hjelp Russland Jæren» på Klepp. Liste med 13 stykker her, som går fra Randaberg i nord til Varhaug i sør.

4. Gårdsutsalg

Alltid en god idé å kjøpe rett fra bonden, det blir jo ikke engang kortreist. Det er ikke-reist. Det er så mange nå, at det faktisk ikke er lett å vite hvor en skal starte. Men de finnes fra Randaberg i nord til Varhaug i sør, og vi har laget en liste med 6 varierte gårdsutsalg. En favoritt er Ystepikene, samt de økologiske eggene på Klepp stasjon til 60 kroner brettet.

5. Jærbanen går seint og tidlig

Ta tog, eller ta sykkelen på toget. Du reiser både til strender som Ogna og Brusand sør i regionen, og til mange av bruktbutikkene i Sandnes, i Stavanger, på Bryne og Nærbø med tog. Husk at 2 voksne og 2 barn reiser på én billett i helgene eller etter klokken 17 på hverdagene, og da er det smart å kjøpe en 24-timersbillett til per nå 110 kroner, fremfor enkeltbillett. Velg da region Jæren OG Nord-Jæren i appen til Kolumbus.

6. Båttur med el-båt fra Rødne fjordcruise

Vil du se Lysefjorden og naturen rundt i regionen, eller ta et av de mange tema-cruisene som Rødne har – kan du da velge den hel-elektriske båten «Rygerelektra». Det er en fin og miljøvennlig måte å være turist på, eller om du bor her er det også en opplevelse å nyte en afternoon tea på sjøen. Her er vår opplevelse av afternoon tea-turen på el-båt, samt en liste med andre steder å nyte te med jærsk vri på.

Andre miljøsmarte valg på Jæren?

Når du besøker de vakre Jærstrendene, så ta med deg alt søppel. Ikke bruk engangsgrill. Husk at du er i et sårbart område både for planter og dyr, så ikke legg mer spor igjen etter deg enn du må. Les mer hos Jæren friluftsråd om regler rundt surferegler, telting på strendene med mer.

Visit Jæren
Share via
Copy link
Powered by Social Snap