Å komme seg til Jærstrendene
Kultur

16 ofte spurte spørsmål om Jæren

Svar på ofte spurte spørsmål om Jæren, fra hvordan du kommer deg til Jærstrendene til overnatting på Jæren, vær og hvor du lærer om Jærens historie.  

1. Hvor er Jæren?

Jæren ligger i Rogaland fylke. Regionen er tett vevd sammen, og dekker 8 kommuner. Fra nord: Randaberg, Stavanger, Sola, Sandnes (også kjent som Nord-Jæren lokalt), Klepp, Time, Hå og Gjesdal. Fra Bergen til Randaberg er det rundt 5 timer, fra Oslo til Randaberg drøyt 7 timer i bil.

Området Jæren går fra Boknafjorden i nord til Dalane i sør. Slik definerer også Store norske leksikon området, og det gjør også Visit Jæren.

Distanse fra nord til sør? Drøyt 70 kilometer. Her bor det også mer enn 300.000 innbyggere.

2. Hvordan reise til Jæren?

Fly: SAS, Norwegian og Widerøe flyr av de norske. Ellers er også KLM, Air Baltic og det danske flyselskapet DAT på Stavanger lufthavn, Sola. For øvrig Norges eldste, sivilie lufthavn. Sjekk Avinor for oppdaterte ruter.

Tog: Du kan ta tog fra Oslo. Det går ikke tog direkte mellom Stavanger og Bergen.

Buss: Fra Bergen i nord og fra Oslo i sør kan du ta ulike ekspressbusser. F.eks Lavprisekspressen som går Oslo-Kristiansand-Stavanger eller Kystbussen fra Bergen til Stavanger.

Bil: Kommer du fra Bergen, må du ta to ferger. Sandvikvåg-Halhjem og Arsvågen-Mortavika. Fra Bergen til Stavanger er det cirka 5 timers kjøring om du treffer på fergene. Fergene går hele døgnet, med noe redusert hyppighet på natt. Det er 209 kilometer mellom Stavanger og Bergen.

Sjøveien med bil: Fjordline går fra Hirsthals til Risavika i Tananger og deretter til Bergen, om du kommer den veien. Du kan også ta Color Line fra Hirsthals, men må da gå av i Kristiansand. Fjordline går også til Kristiansand.

3. Hvordan komme seg rundt på Jæren?

Buss, bil og tog er alle gode valg.

Buss og tog: Her er det smart å laste ned Kolumbus-appen. Kjøper du f.eks en 24-timersbillett for Nord-Jæren og Jæren, kan du reise både med buss, tog, hurtigbåter og ferjer. Du kan også fra 2024 bruke strekningsbillett, da trenger du ikke tenke på soner. Du kan også ta toget til noen av strendene, det gjelder Ogna og Brusand. Beregn uansett litt gåtid, cirka 10-15 minutter. Blir du lenge, kjøp for 1 uke, det vil lønne seg om du skal farte litt rundt.

  • MERK! 24-timersbilletten kan deles av 2 voksne og inntil 3 barn etter klokken 17.00 på hverdager og lørdager og søndager!
  • Alle lokaltogene har Stavanger som endestasjon i nord. Sørover er det ofte Egersund som er siste stopp, men det kan også være Nærbø.
  • Stopp langs Jærbanen inkluderer f.eks Ogna, Brusand, Vigrestad, Varhaug, Bryne, Klepp, Skeiane, Sandnes, Jåttåvågen, Gausel og Mariero.
  • Bruk f.eks Vy-appen.

Avtalen sikrer likt takst- og billettsystem, samt korresponderende avgangstider! Kommer du f.eks til Klepp stasjon fra Stavanger, står det en buss og venter som tar deg til sentrum på få minutter. Selve transporten med buss og båt er det operatørselskaper som gjør på kontrakt for Kolumbus, som disponerer totalt 450 busser, 10 hurtigbåter og 3 ferjer.

Bil: Skal du til andre strender, går det ikke kollektivstransport. Så kommer du ikke med egen bil, vil vi anbefale at du leier en. Du vil gjerne ha med deg Preikestolen eller andre attraksjoner også, og da kan egen transport være ok å ha. Men togene på Jæren går ofte, også på nettene i helgene. 

Bobil: Det er flere steder å parkere bobilen, også enkelte steder året rundt som på Ogna eller Brusand – men ikke nødvendigvis veldig mange steder å fricamping. Sjekk ut 3 steder for bobilcamping på Jæren nær strand.

4. Hvordan komme seg til Jærstrendene?

Jærstrendene er strandområdet fra Tungenes i nord til Sirevåg i sør og strekker seg nesten 70 km. Til Ogna og Brusand helt i sør kan du ta tog. Til Solastranden, Rege, Ølberg og Vigdel kan du i teorien ta buss fra Stavanger sentrum. Men du må bytte i Sola. Det gjør at reisen vil ta 1 til 1,5 time. Eller du kan ta Flybussen og gå den siste biten. Dette er det få eller ingen som gjør. Så det beste er å gjøre som når du skal til de andre strendene som Orre, Bore og Hellestø – bruk bil, eller sykkel om du er sprek. Det har vært skrevet mye om dette, men det er ingen planer om å opprette egen strandbuss eller gjøre noe med kollektivtilbudet til strendene.

Her er en strandoversikt med adresser til de 11 beste strendene på Jæren.

5. Hva kan en oppleve på Jæren?

Jæren byr på mye ulikt, vi har samlet 11 svært ulike opplevelser fra lokal mat og nisjebutikker til krigshistorie og bruktbutikker her. Sola kommune lanserte også i 2024 en flott nettside – visitsola.no – med oversikt over alt fra mat og shopping til aktiviteter. Vel verdt å bokmerke.

6. Hvor kan en campe på Jæren? 

Det er mange campingplasser både bynært og langs Jærstrendene.  Her er 6 campingplasser på Jæren fra hengekøye til telt og bobiler. Vil du sove under åpen himmel, er det mange gapahuker og teltplasser som er gratis å bruke. Med do rett ved. Her er listen over 8 steder å sove ute.

7. Hvor er det outlet på Jæren?

Det er flere outlet på Jæren. Det er blant annet Norwegian Outlet på Ålgård i Gjesdal og Outlet Jæren på Sandnes. Vi har samlet adresser og mer info om 5 outlet på Jæren i denne artikkelen. Regionen er også et eldorado for bruktbutikker. Vi har laget en oversikt fra Randaberg i nord til Nærbø i sør i denne artikkelen om 13 bruktbutikker på Jæren.

8. Hvor kan en få afternoon tea på Jæren?

Du kan få afternooen tea mange steder stort sett på lørdager, men hos Kulturkafeen nummer 18 i Stavanger får du den servert daglig mandag til lørdag om du bestiller dagen i forveien. Vi har samlet noen i regionen i dette innlegget om afternoon tea på Jæren.

9. Hvor kan en spise lokal mat på Jæren?

Det er ikke for alle, men komle og farse er to ultralokale retter. Komletorsdag er et begrep, og typiske steder som serverer dette er Patrioten bistro i Hillevåg i Stavanger og Lura Turistheim på Sola samt Sandnes. Farse er Jærens mest populære lunsjrett. Den skal aller helst spises i brød. Du finner to typer farse. Baconfarse eller grønnsaksfarse. Trolig er historien til Jærburgeren (farse i heitevegg) 50 år gammel. Farse er hakket eller malt kjøtt, spedd med mel, melk, egg og krydder. Les mer her om lokale og unike restauranter på Jæren

10. Hvor kan en overnatte på Jæren?

Jæren har både luksushoteller og luksus tretopphytter, men også billige kjedehotell, mange airbnb-tilbydere som har hus rett ved Jærstrendene eller utsikt mot havet. Sjekk ut vårt innlegg om 5 unike overnattinger på Jæren, samt steder som Huset ved havet på Varhaug (som er flere hus) og Jonsahuset på Nærbø i Hå kommune.

11. Hvor kan en overnatte langs Jærstrendene?

Vil du være helt tett på Jærstrendene, kan du for eksempel bo få meter fra Borestranda på Boretunet som er et hotell, eller på Bore camping. Campingen har hytter, samt plass til bobiler og telt. Her er en liste med 12 steder for bobilcamping, flere nær strand.

12. Hvilke uteaktiviteter finner du på Jæren? 

Fjellturer, kajakk, sykling, golf, frisbeegolf, dykking, surfing og kiting er noen av de mest typiske aktivitetene. Du kan også gå Pilegrimsleden, eller gå langs alle Jærstrendene som er merket med Kyststien og er 70 km fra nord i Randaberg til sør ved Sirevåg.

13. Hvilke attraksjoner er det på Jæren?

Nordsjøvegen, Gamle Stavanger, Jærstrendene, krigshistorie, vikinghistorie, Norsk oljemuseum, Domkirken i Stavanger og livlige «Fargegata» i Øvre Holmegate i Stavanger med sine utesteder og nisjebutikker. Det er også mange festivaler her året rundt, som er en attraksjon i seg selv for mange.

14. Hvilke droneregler gjelder på Jæren?

Mange vil ta dronebilder av strendene, men for eksempel Solastranden ligger rett ved flyplassen og er dermed et forbudt sted for droner. Andre strender, som Vigdel og Ølberg, ligger tett på helikoptertrafikken til og fra Nordsjøen – så her vil du også ikke kunne fly. Merk også at det ofte er mye folk på de mest populære strendene, og reglene sier at det ikke er anledning til å filme eller fotografere med droner over folkemengder. Alle som flyr droner skal også generelt ta hensyn til 3. part, det vil si både dyr, fugler og andre personer. Sjekk oppdaterte droneregler hos Luftfartstilsynet. Det er også apper som viser no fly zones, hvis du vil være forberedt.

15. Hvor kan en lære om Jærens historie?

Vikingetiden, fiskeri og olje er sentrale elementer i Jærens historie. Dette kan du lære mer om på for eksempel Jernaldergården som tilhører Arkeologisk museum, Iddismuseet (Norsk grafisk museum og Norsk hermetikkmuseum har gått sammen) og Norsk oljemuseum. Alle ligger i Stavanger.

16. Hvordan er været på Jæren?

Ingen spørsmål om Jæren uten å ta opp været. Den varme golfstrømmen som beveger seg opp langs norskekysten gjør at vi her på Jæren har et relativt mildt klima. Men det er værutsatt både for vind og regn. Noe som kan gjøre et besøk grått, blått og vått. Selv innenfor regionen kan det være et stort sprik på været. F.eks finner du sjelden snø ute ved jærkysten, men kun noen mil unna innerst i Gjesdal kommune finner du fine, preparerte skiløyper for langrenn. Snitt-temperaturer strekker seg i normale tider fra 0 grader på vinteren til ca. 15 grader på sommertid – selv om vi også har dager som strekker seg mot 25.

Vindtette klær er å anbefale uansett årstid. 

Denne listen ble oppdatert 10. juli 2024

Share via
Copy link
Powered by Social Snap