Kongeveien Jæren
Friluftsliv

3 lavterskelturer på Jæren – fra strand til sviller

Det er mange lavterskelturer på Jæren! Mange kommer til Jæren på grunn av de flotte strendene våre. Men visste du at regionen også har et fantastisk tilbud av ulike turer du kan gå? Vi har derfor funnet frem 3 fine turer på Jæren, der alle er lavterskel. Det vil si at de ikke krever at du er i fantastisk form, og at du lett kan ta med barn. Gjør turen kort eller lang, det er helt opp til deg.

Hele området er beskyttet som landskapsvernområde. Den eldste delen er fra 1600-tallet, noen av disse tråkkene er fremdeles synlige.

OBS: Jæren kan være, nei ER lunefull. I alle fall været! Derfor anbefaler vi at du også pakker med deg litt i sekken din. Pakk niste. Vann anbefales alltid. Ute ved kysten blåser det nesten alltid. Selv en varm sommerdag kan bli kjølig grunnet vinden, så ta med deg en god vindjakke. Og alltid gode tursko.

1. Kongevegen: Hå kommune

Varhaug gamle kirkegård, i ensom majestet og utsikt over Nordsjøen.

Nyttig info: Dette er en av de turene du selv kan velge om du vil gjøre kort eller lang. Går du hele turen, er den i underkant av 9 km og du kan regne med å bruke rundt 3 timer. Dette er ingen rundtur, så du må ta samme vei tilbake. Turen kan tas i forskjellige trekk, og du kan ankomme disse separat og da velge å gå kun det ene trekket. Turen er barnevennlig, men du kan ikke bruke barnevogn på alle strekkene da de går mellom ulendt steinterreng og dyrket mark.

Parkering: Den aller beste parkeringen finner du ved Hå gamle prestegård. Her er det opparbeidet en stor, gratis parkeringsplass. Første trekket går herifra. Du starter turen ved å gå mot Obrestad fyr som ligger vest på klippen. En fin avstikker om du ønsker det, men selve kongeveien går under på rullesteinstranda mot Obrestad havn og er på 2.5 km. Neste trekk er fra Obrestad havn til Grødalandstunet på 4 km. Siste strekk Grødalandstunet mot Varhaug gamle kirkegård på 4 km.

2. Strandvandring: Klepp kommune

Parkering: Vi tar utgangspunkt i Borestranden. Her har du god mulighet for parkering, og her er det gjestetoalett ved parkeringen og utedusj. Rett ovenfor parkeringen finner du også Bore Waves, en liten strandkafé. Er du heldig er den åpen og du kan få is, og litt å bite i. Boretunet har også åpnet kafé. Bobiler kan stå her mellom 06 og midnatt.

Nytting info: På Borestranden kan du vandre langs sandstranden og tilbake gjennom sanddynene. Dette er en kjempefin liten runde. Ønsker du en lengre tur, går du videre nordover mot Selestranda og videre mot Hellestøstranden som ligger i Sola kommune. Da må du over en hengebro i enden av Borestranden og videre på en grussti, før du kommer mot Sele havn og videre mot Hellestø.

Denne turen er ikke en merket tur, og en følger enkelt kun stranden. Noen partier kan være litt tunge å gå i grunnet sandstranden, men hele turen er likevel relativ enkel da det er flatt område.

Turen er regnet som en tur/retur-tur om du ikke velger å ha en bil på hvert sted. På flotte, varme dager anbefales å pakke med en håndkle så du kan få badet deg i Nordsjøen.

3. Ålgårdbanen: Gjesdal kommune

Nyttig info: Den nedlagte 12 kilometer lange Ålgårdbanen strakk seg fra Ålgård i Gjesdal kommune til Ganddal i Sandnes. I dag kan du gå turen til fots, eller om du vil prøve noe moro med familien så leier du deg en dresinsykkel på Figgjo til Foss Eikeland.

Turer på Jæren, her langs Ålgårdbanen.
Turer på Jæren: Ålgårdbanen fra Foss-Eikeland-siden. Også vinterstid er denne en flott tur.

Turen går langs de gamle togskinnene langs Figgjoelva. Her må du ta med egen mat, og langs stien finner du et par steder der det opparbeidet for medbrakt. Husk likevel på det generelle bålforbudet mellom april og september. Turen er lettgått, men anbefales ikke for barnevogn da det er smale stier langs jernbanen. Passer likevel godt for småbarnsfamilier der barn kan gå selv.

Parkering: Parkering både på Ganddal, Foss Eikeland og i Ålgård/på Figgjo.

Andre turer på Jæren

Du kan ta mange turer på Jæren, både høyt og lavt. Vi har flere lister for deg som vil ha et større utvalg. For eksempel 3 turer du kan ta fra strand til strand. Er du lei av å gå turer på Jæren og bare vil slappe av på en strand, kan vi anbefale en av disse strendene. Flere av de er langgrunne, som Vigdel og Ølberg, og passer for deg med barn.

Denne listen ble oppdatert 16. juli 2024.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap